Ořechy jsou zdravé i chutné, plné cenných vitamínů a minerálů, což je fajn vždy, nejen v současné době, kdy se hodí imunitu podpořit. Vychutnat si je navíc můžete jen tak, ale i v některých báječných receptech, na které najdete v našem článku také inspiraci.
6 benefitů ořechů, o nichž jste nevěděli!
1. Prevence srdečně-cévních onemocnění a pozitivní úprava hladiny cholesterolu
Konzumace ořechů může snižovat riziko infarktu a mrtvice, pro zdraví srdce jsou ořechy doslova zlatý grál.
Ořechy napomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Jejich pravidelná konzumace navíc podporuje optimální fungování žil, cév a tepen a zmírňuje negativní projevy zánětlivých procesů v organismu.
Zejména byste měli sáhnout po pistáciích, mandlích a lískových oříšcích, které napomáhají zvyšovat hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, zatímco snižují hladinu LDL cholesterolu a celkové hladiny cholesterolu. Hlavní podíl na tom má vysoký obsah mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin.
ořechy pistácie Zdroj: istockphoto
2. Podpoří hubnutí
Jakkoliv se to může díky vysokému obsahu tuků zdát nepravděpodobné, konzumace ořechů může napomoci i hubnutí. Hubnoucí star jsou v tomto ohledu mandle a pistácie, které podporují zejména redukci viscelárního tuku v oblasti břicha.
I když mají ořechy vysoký obsah kalorií, ne všechny se při konzumaci vstřebávají do organismu. Jak píše Journal of Nutrition, jistá část lipidů totiž zůstává uzamčena během trávení v buněčných stěnách. Díky tomu se do organismu vstřebává mezi 21 až 5 % kalorií méně, než je odhadováno.
Pokud milujete pistácie, máme pro vás tipy na ty nejlepší recepty z nich. Do receptů jich budete potřebovat větší množství, perfektní pro vás budou třeba pistácie Nutline o hmotnosti 150 g. To vám na pár výtečných kousků vystačí!
3. Krásné vlasy a zdravá pleť
Ořechy jsou bohaté na bílkoviny a zinek, které podporují zdravý vzhled vlasů a jejich růst. Kromě toho jsou ořechy nabité i selenem, biotinem a esenciálními mastnými kyselinami, které zlepšují stav kůže ve vlasové části hlavy a působí preventivně i proti vypadávání vlasů.
Také ke zdraví pleti vám hrst ořechů napomůže, a to díky obsahu vitamínům A, E a vitamínům ze skupiny B, které najdeme zejména v arašídech. I když arašídy jsou z botanického zařazení luštěniny, lidsky máme tendenci řadit je pro jejich senzorické i nutriční vlastnosti právě k oříškům, odtud přízvisko burské oříšky.
ořechy 2 Zdroj: istockphoto
4. Zvládání stresových situací
Ořechy jsou bohatým zdrojem omega-3 a omega-6 esenciálních mastných kyselin, které organismus posilují v boji proti stresu. Kešu oříšky jsou navíc plné tryptofanu, který v organismus navyšuje produkci neurotransmiteru serotoninu, kterému se neodborně přezdívá „hormon štěstí“. Při jeho snížené hladině v organismu lidé mohou pociťovat stres, úzkost i ve vyšší míře bolest. Odpolední hrst oříšků vám proto bude nejen chutnat, ale ještě vám zpříjemní večer. Kešu ořechy jsou navíc významným zdrojem hořčíku a vitamínu B6, kterých je k produkci serotoninu také třeba. Navíc napomáhají normalizovat energetický metabolismus a vliv mají i na fungování nervové soustavy stejně jako vitamíny ze skupiny B.
Další zajímavou skutečností je, že při konzumaci ořechů dochází dokonce ke snížení krevního tlaku v reakci na stresový podnět.
5. Lepší paměť a fungování mozku
Konzumací ořechů proti kognitivnímu úpadku a neurodegenerativním onemocněním typu Alzheimerova choroba? Ano! Může za to vysoký obsah DHA, kyseliny dokosahexaenové, jedné z omega-3 mastných kyselin. Právě ona je pravděpodobně klíčem k navýšení mozkové aktivity a prevenci negativních projevů stárnutí nervové soustavy.
Také vysoký obsah vitamínu E v ořeších, zejména v mandlích a lískových oříšcích, může být zodpovědný za snížení kognitivního úpadku, hlavně proto, že je silným antioxidantem.
ořechy 3 Zdroj: istockphoto
6. Ochrana před oxidativním stresem díky antioxidantům
Volné radikály jsou nestabilní částice, kterým chybí volný elektron. V organismu je generuje vnější prostředí, například stres, znečištění nebo nevyvážená strava, vznikat ale mohou také přirozeně v organismu, například při cvičení, zánětu nebo při metabolických procesech.
Chybějící elektron radikály „kradou“ molekulám v těle, které tím poškozují. A právě zde vznikají potenciální zdravotní komplikace. Jednat se může třeba o bílkoviny, (deoxy)ribonukleové kyseliny, tedy DNA a RNA, buněčné membránové lipidy a další důležité komponenty našeho organismu. Navíc volné radikály pravděpodobně podporují také produkci zánětlivých mediátorů.
V důsledku růstu množství radikálů dochází ke stavu zvanému oxidativní stres a k poškozením z něj plynoucím. Právě proto se hodí nadměrné množství volných radikálů neutralizovat, s čímž pomohou právě antioxidanty, na které jsou ořechy bohaté. Tyto antioxidanty volným radikálům dodají chybějící elektron, čímž je stabilizují, aniž by došlo k poškození důležitých struktur organismu. Ořechy jsou naštěstí antioxidanty přímo nabité, například těmi z ranku polyfenolů. Zejména účinné jsou v tomto ohledu mandle a vlašské ořechy.
Nutline energie