5 zajímavostí ze světa gastronomie, o kterých jste doteď možná neslyšeli

Gastronomie je plná zajímavostí, které vám chceme představit. Ať už jde o ovoce, které ovocem vlastně tolik není. Nebo pokrmy, které matou svým názvem lidi po celém světě. Dnes tu máme prvních pět, tak se s námi pojďte vzdělávat!

Dlouhý život ananasu

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dlouho roste ananas? My ano. A není to žádná chvilička. Plody ananasovníku můžete sklízet až po 2 až 3 letech, kdy se konečně objeví první plod. Navíc je zajímavé, že jedna sazenice přinese za každý cyklus pouze jeden ananas. Není tedy divu, že se řadí mezi luxusní ovoce.

Co je to SPAM?

Možná jste někdy v amerických filmech narazili na konzervu s podivným názvem SPAM. Kdepak, není plná nevyžádané pošty, jde pouze o zkratku dvou slov – „spiced ham“. V Čechách toto konzervované vepřové maso ale známe spíše pod názvem lančmít.

Německý čokoládový dort není z Německa

Mezi známými dezerty najdete jeden, kterému se sice říká německý, ale u našich sousedů vůbec nevznikl. Ano, je to německý čokoládový dort. Jeho název byl odvozen od čokolády na vaření, kterou vymyslel pro americkou značku Baker's Chocolate muž jménem Samuel German. Poprvé pak upekli dort z této čokolády v 50. letech v Texasu, kde se pak vžilo označení German chocolate cake. Záhada je rozluštěna!

Nálepky na ovoci jsou jedlé

Taky si občas říkáte, proč se proboha dávají na jablka či hrušky nálepky? Vždyť je přece někdo musí při troše nepozornosti sníst. Přitom to ale nevadí. I kdyby se tak stalo, lidskému organismu tato nálepka neuškodí. Je totiž jedlá a neobsahuje žádné toxické látky.

Banán je bobule

Asi to zní jako nesmysl, ale plod banánovníku se opravdu řadí spíše mezi bobule, nikoliv ovoce. A třeba takové maliny nebo ostružiny zase patří do čeledi růžovitých, kam spadá samozřejmě i známá květina stejného jména. Banánovník totiž není strom, ale bylina z čeledi banánovníkovitých.

Zdroj: buzzfeed.com, eatfirst.com, redakce; zdroj fotek: iStock

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty