Novinky na trhu: rostlinná cukrařina, koření na gin&tonic nebo zmrzliny pro dospělé

Máme pro vás další várku novinek ze světa gastronomie – tou první je představení džemů a makronek od mladého sympatického cukráře. Kdo o něm ještě neslyšel, rozhodně by měl číst dál! Pak na vás čeká tip na koření, díky kterému si připravíte vlastní gin&tonic. A nebo zmrzlinky, které v sobě kapku alkoholu už mají.

Oslaďte si život s Sugar Life

Za značkou Sugar Life stojí čtyřiadvacetiletý Vlad Ryasnyy, cukrářský nadšenec a experimentátor. Myšlenka vlastních produktů se zrodila v roce 2018 během cesty do Barcelony, kde ochutnal džem z mučenky a manga, na tehdejší dobu neobvyklou kombinaci. V současnosti nabídku Sugar Life tvoří ručně vyráběné džemy, karamely, ořechové pomazánky a zejména makronky.

Značku Sugar Life charakterizuje pokora ke klasice ve spojení s Vladovým rukopisem. Cukrářské receptury neúnavně vylepšuje a inovuje, aby je maximálně přiblížil k dokonalosti. „Ke každému produktu nebo dezertu se snažím přistupovat inovativně a přísně vědecky. Cukrařinu vnímám jako umění i chemický obor – spojení molekul, vody a dalších surovin. Při tvorbě receptur proto vycházím nejen ze světových trendů, ale také ze svých znalostí fyziky a chemie,“ vysvětluje Vlad Ryasnyy.

V nabídce Sugar Life najdete důvěrně známé chutě v podobě lískooříškového nugátu nebo slaného karamelu. Ale též překvapivé spojení surovin, například pomazánku z kokosového mléka s citronovou trávou, kafírovými listy, zázvorem a limetkou. Netradiční je i banánový karamel s citrusem kalamansi nebo džem s příchutí černý rybíz–fialka–Marc de Champagne. Dalším neobvyklým spojením je malina–liči–růže, jehož autorství však nenáleží Vladu Ryasnyymu. Tento džem je poctou francouzskému cukrářskému mistru Pierru Hermé, který opojnou kombinaci vymyslel.

Tři roky vyvíjená receptura

Kromě domácích, ručně vyráběných džemů nabízí Sugar Life karamely (mezi nimiž vyniká netypický malinový karamel s yuzu), ořechové pomazánky, nugáty a granoly. „Plně rostlinné receptury, bez použití smetany, másla a dalších živočišných produktů tolik typických pro cukrařinu, jsou výzvou. Obzvlášť pokud chcete skvělou chuť. V tomto ohledu mě baví experimentovat a přicházet s alternativami. Například s naším malinovým karamelem nebo lískooříškovou pomazánkou,“ zmiňuje Vlad Ryasnyy. Řada produktů skutečně je označena zeleným lístkem, značícím 100% rostlinný produkt.

V tomto ohledu se největší Vladovou vášní staly makronky. Po tři roky vyvíjel recepturu, aby svým zákazníkům dokázal nabídnout 100% rostlinné makronky bez lepku a mléčných výrobků a se sníženým obsahem cukru. Takové, které zachutnají nejen běžným konzumentům bez alergií, ale také vegetariánům, veganům či alergikům na lepek a mléčné výrobky. V této kategorii opět sousedí klasické příchutě jako čokoláda, malina nebo vanilka s těmi odvážnějšími, například jahoda–mák–citron, meruňka–tonka nebo káva–chalva.

Domácí gin&tonic

Pořádná letní párty se neobejde bez osvěžujících drinků. Vyzkoušejte si precizní přípravu oblíbeného nápoje se speciální nápojovou sadou koření gin&tonic od Království chuti. Sada poslouží i jako efektní dárek pro hostitele. Chcete-li zvýraznit chuť ginu, tak nechte v ginu louhovat koření ze sady po dobu 24–48 hodin. Zhruba 4 kuličky pepřovce můžete pro silnější peprný efekt nahrubo podrtit. Nesmí chybět ani 1–2 tobolky kardamomu, jehož účinek můžete zvýraznit naříznutím tobolky.

Sadu pro přípravu gin&tonic zakoupíte za 149 Kč na e-shopu nebo ve stejnojmenném kamenném obchodě v pražských Nuslích.

Letní zmrzlina pro dospělé

Dovolená u vody, parné počasí, osvěžující drinky a lahodná zmrzlina. Tak by se dalo ve zkratce charakterizovat dětmi i dospělými populární období – léto. A proč si to neusnadnit a nespojit oblíbené letní aspekty dohromady? V Crème de la Crème pro vás připravili pravé italské gelato s kapičkou alkoholu. Které ochutnáte jako první?

Specialita měsíce bergamot s ginem vás zaručeně zchladí i v tom největším parnu. Voňavé citrusové ovoce velikosti pomeranče se žlutou nebo zelenou barvou podobnou limetce – v závislosti na zralosti. To je bergamot. Hořkosladký kříženec pomeranče a citronu má lehce pikantní, dlouhotrvající a postupem času velmi celistvou chuť, která skvěle vynikne s oblíbeným ginem. Mimo tyto letní speciality si v Crème de la Crème připravili i dvě další zmrzliny – tentokrát to bude vaječný koňak neboli vaječňák, který je oblíbeným vánočním přípitkem. Sladký alkoholický nápoj však našel své využití nejen během vánočních svátků, ale i kdykoliv během roku.

Kromě bergamotu se opila i meruňka. Tentokrát proseccem. Ovocné sorbety jsou samy o sobě lahůdkou, oblíbené prosecco jim ale dodá ten opravdový šmrnc, který při dlouhých letních večerech rozhodně oceníte. I přesto, že Honza Hochsteiger přidal do ovocných sorbetů několik kapek alkoholu, nechtěné kocoviny se bát nemusíte. Zmrzliny obsahují maximálně kolem 1 % alkoholu, což znamená, že si můžete dát i více porcí naráz.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty