Nedávno na webu New York Times vyšel hezký článek o tom, proč děti naučit vařit. Je to velmi inspirativní a já sem se rozhodla, že dám dohromady ty naše důvody. Pět bodů, které vám možná budou inspirací nebo jen objasní, proč beru svoje děti do kuchyně já.
5 důvodů, proč vzít děti do kuchyně
Věřte, že pustit děti do kuchyně neznamená jen nepořádek a blázinec (i když dost často to tak je :)). Někde mezi tím existují skvělá zákoutí, která s Lindou i Vojtou společně prozkoumáváme. Věřím tomu, že je najdete určitě i vy.
1. Kuchyně je ideální místo ke vzdělávání
Můžete o jídle mluvit. O tom, proč těsto kyne, jak a proč se v něm tvoří bublinky. O tom, odkud k nám připlula vanilka a kde vlastně je ten tajuplný ostrov Madagaskar. Vždyť kolem vaření je tolik témat! Vyhraďte si čas, nebudete ve stresu a můžete s nimi mluvit o tom, co je zajímá. Kuchyně je vážně ideální místo.
2. Děti, které se zapojí do vaření, lépe jedí a nebojí se ochutnávat
Možná se vám to zdá jako klišé, ale mluvím z vlastních zkušeností. Pokud máte doma nejedlíky, zkuste vařit s nimi. Zeptejte se jich, na co mají chuť a co by chtěly vařit, a zapojte je do samotné přípravy. Nebojte se do kuchyně vpustit i úplně malé děti. Stačí málo. Natrhat bylinky do salátu nebo otrhat rajčátka ze stonku. Možná se tak naučí jíst i potraviny, kterých se doposud bály. (Mimochodem – věděli jste, že děti musí novou surovinu až 30x ochutnat, než jí dají opravdu šanci a na novou chuť si zvyknou?)
3. S dětmi strávíte společný čas
Možná vám to teď připadá nemyslitelné. Za vařením s dětmi vidíte hromadu času navíc, nepořádek po celé kuchyni. Zkuste to ale jednou, dvakrát a třeba zjsitíte, že je to lepší, než odbíhat do kuchyně a vařit se s večeří, zatímco se děti nudí. Můžete je vzít k sobě a když nechcete uklízet, zkuste jim dát nějakou jednoduchou práci – třeba jen míchání. Budete spolu a to je to nejlepší, co pro děti můžete udělat.
4. Naučí se vybírat si kvalitní suroviny
Když budete s dětmi mluvit o jídle a naučíte je si jídlo vybírat, jednou se vám to vyplatí. Dokážou pak samy v obchodě vybrat a správně nakoupit, ať už zeleninu, vajíčka, nebo třeba olej.
5. Až budou starší, dokážou se o sebe postarat
Teď se to zdá v nedohlednu, ale jednou vám domů po škole přijde hladový puberťák (nebo už takového máte?). Můžete ho lehce naučit smíchat pár jednoduchých, rychlých, ale zdravých surovin dohromady v super jídlo (trocha zeleniny v kari, losos s rýží…) Nebo ho necháte na pospas dnešní době a on si jednoduše hodí třeba hranolky do friťáku (nebo trouby – a ne, odtamtud opravdu nejsou zdravější) nebo si půjde dát nějaký fastfood. Všechno je na vás, jakou cestou svoje děti povedete..
P.S.: Nenabádám vás, abyste urputně bránili svoje děti od bonbonů nebo zmrzlin, protože i ony si občas zaslouží trochu zamlsat.
Autor: Petra Novotná, www.natalirek.cz
Co si dáme na talířek?
Jmenuji se Petra, jsem Ambassador ve společnosti Jamie Oliver Food Revolution a se svojí dcerou Lindou vám chci ukázat, že vaření s dětmi může být skvělá zábava. Pojďme děti přirozeně naučit jíst dobře, poznat kvalitní suroviny, nestresovat je tím, co můžou a nemůžou, a hlavně se naučme užít si společný čas v kuchyni.
Na našem společném blogu Natalířek.cz najdete recepty, videa, postřehy a tipy, které vám snad přinesou tu správnou inspiraci pro vaření s dětmi a pro děti.