návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Finské koblihy

Hodnoceno: 0x
asi 20 ks porcí
nad 2 hodiny
Finské koblihy
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Finské koblihy
Tzv. munkki připravují Finové především na oslavu Valpuržiny noci 30. dubna. Kulaté, dozlatova usmažené kobližky báječně symbolizují přicházející léto a vítězství světla a dobra nad tmou a temnými silami. Připravit si je však můžete kdykoliv.

Článek

Koblihy Foto:

9 nejlepších receptů na koblihy z různých koutů světa

Láska ke koblihám a koblížkům vzniká většinou už v dětství a trvá celý život. Dozlatova osmažená, nadýchaná, s náplní i bez, s křupavou krustou. Dokonalá kobliha je...

Postup

  1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka (ideální teplota je 36–37 °C) a míchejte, až se rozpustí. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte vzejít na teplém místě kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Mouku promíchejte se solí a kardamomem.
  2. Kvásek vlijte do velké mísy, vmíchejte do něj cukr, a až se rozpustí, pomalu přisypávejte mouku a těsto hněťte vařečkou. Jakmile se začne lepit, přidejte máslo, citronovou šťávu a prošlehané vejce. Přisypávejte stále mouku a hněťte, až těsto bude pružné, ale stále trochu lepivé. Příliš mnoho mouky způsobí, že koblihy budou suché. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30–40 minut na teplém místě kynout.
  3. Vykynuté těsto vyklopte nebo mu pomozte měchačkou na pomoučený vál, prohněťte rukou a podle potřeby přidejte trochu mouky, až je těsto hladké a pružné a příliš se nelepí. Lžící odkrojte kousek těsta, vyválejte z něj zhruba 1 cm silný váleček a slepte oba konce do tvaru kroužku. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
  4. Rostlinný olej nebo přepuštěné máslo vlijte do širokého kastrolu, zahřejte na 180 °C (změřit si to můžete cukrářským teploměrem, nebo olej zahřívejte, až se na hladině začnou tvořit drobné bublinky) a pozvolna vkládejte koblihové kroužky tak, aby ležely v jedné vrstvě vedle sebe, ale zbytečně se nedotýkaly. Smažte je 1–2 minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte na papírovou utěrku a nechte okapat přebytečný tuk. Ještě horké je obalujte ve skořicovém cukru.

PRIMA TIPY:

• Pokud máte rádi koblihy s náplní, můžete místo kroužků tvarovat koule a pomocí zdobičky je plnit malinovou marmeládou (před smažením) nebo žloutkovým krémem (po osmažení).

• Na skořicový cukr promíchejte krupicový cukr s mletou skořicí v poměru 5 : 1.

Finské koblihy  Foto: Finské koblihy; foto: FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Foto:

Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Další báječné recepty na sladké dezerty a moučníky najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Letní číslo časopisu Prima FRESH

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!