Suroviny
- polohrubá mouka 500 g + na posypání pracovní plochy
- sůl špetka
- vanilkový cukr 3 sáčky
- citronová kůra (z jednoho citrónu)
- žloutek 4–5 ks
- mléko 250 ml
- máslo 50 g
- rum (Tuzemák) 2–3 lžíce
- droždí 1 kostka (42 g) nebo 1 sáček sušeného
- marmeláda (pikantní zavařenina na plnění)
- olej
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí.
- Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 cm.
- Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem (nebo sklenicí) z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.
- Do menšího kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.