Suroviny
- hladká mouka 230 g
- cukr krupice 140 g
- jedlá soda 1 lžička
- bílý jogurt (kefír nebo podmáslí) 100 g
- vejce 2 ks
- vanilkový cukr 1 lžička
- máslo 140 g
- marmeláda
- moučkový cukr
Alternativou, která koblihy samozřejmě nenahrazuje, jen částečně supluje, jsou tyhle pečené muffiny, které trochu vypadají a částečně chutnají jako koblihy. Ne, nejsou to koblihy, to bych si tvrdit nedovolila, ale chcete-li rychlovku (nejsou kynuté, za deset minut je máte v troubě), co je uvnitř krásně vláčná a lehce houbovitá (tak jak kobliha) a která skrývá marmeládové srdce, zkuste je.
Postup přípravy
- V mikrovlnce nebo na sporáku zlehka rozpusťte máslo, odstavte a nechte chladit.
- Troubu pusťte na 190 °C (horkovzduch na 170 °C). Formu na muffiny připravte, jak jsme zvyklí (já silikonové formičky olejem nevymazávám, je to potřeba jen poprvé a nebo když je nechám umýt v myčce, vy postupujte, jak jste u svých forem zvyklí).
- V míse smíchejte mouku, cukr a jedlou sodu. V druhé smíchejte jogurt (kefír nebo podmáslí), vejce a vanilkový extrakt a metličkou lehce prošlehejte. Vlijte k mouce, zlehka promíchejte a přilijte máslo (nesmí být horké!) a rychle promíchejte. Není potřeba moc, muffiny by po upečení mohly být tuhé.
- 12 menších košíčků na muffiny naplňte z půlky těstem, do každé formičky přidejte asi půl lžičky marmelády a zakryjte druhou půlkou těsta.
- Plech vložte do rozehřáté trouby a pečte 16 minut do zlaté barvy. Po upečení vyndejte z trouby, nechte ještě pět minut ve formě. Pak muffiny vyjměte, položte na mřížku a ještě teplé je pocukrujte.
- Konzumujte hned po vychladnutí, čerstvé jsou nejlepší.