Suroviny
- mrkev nakrájená nahrubo 240 g (asi 3 ks)
- Smetana 2 lžíce
- třtinový cukr 6 lžic
- hladká mouka 480 g
- vlažné mléko 70 ml
- Máslo 50 g
- sušené droždí 1 balení
- špetka soli
- špetka mletého badyánu
- špetka mleté skořice
- Vejce 1 ks
- Žloutek 2 ks
- kvalitní bílý jogurt 1 kelímek
- třtinový cukr 4 lžíce
- Voda 2 lžíce
Postup přípravy
- Nejdříve dejte vařit mrkev do vody zhruba na 20 minut. Potřebujete, aby úplně změkla.
- Mezitím, co se vaří mrkev, dejte máslo do malého rendlíčku a opatrně na mírném plameni zahřívejte, dokud lehce nezhnědne, ale pozor, nepřepalte ho! Přelejte do misky a nechte vychladnout.
- Mléko zahřejte a přisypte droždí, nechte chvilku vyběhnout.
- Mrkev slijte, přidejte dvě lžíce smetany a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Nechte vychladnout.
- Mouku smíchejte s cukrem, kořením a špetkou soli. Přidejte vajíčko, žloutky, mléko a máslo a nakonec rozmixovanou vychladlou mrkev. Těsto nechte pořádně pomocí hnětacího háku zpracovat v robotu (nebo uhněťte vařečkou) a nechte 1 hodinu kynout.
- Po hodině těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a válečkem uválejte na zhruba 1,5 cm silnou placku.
- Vykrajujte kolečka a dovnitř koleček udělejte malou díru. (Já použila 8cm a 2cm průměr koleček, jestli doma nemáte taková vykrajovátka, můžet improvizovat – sklenice a víčko a pod.)
- Skládejte na pečicí papír, jeden kobližek vedle druhého. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 45 minut kynout.
- Připravte si jogurtovou polevu, rozehřejte 4 lžíce třtinového cukru a přidejte k němu asi 2 lžíce vody. Měl by vám vzniknout sirup. Ten smíchejte s jogurtem a dejte do lednice ztuhnout.
- Rozpalte větší množství oleje, ve kterém budete kobližky smažit z obou stran, dokud nebudou hnědé. Jakmile vychladnou, polijte je jogurtovou polevou. Čím je ozdobíte, už je jenom na vás. My jsme použili naše oblíbené zdobení z obchodu Marks & Spencer, protože je obarvené jenom přírodními barvami (řepa, špenát, kurkuma).