Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou
Zdroj: Na talířek - Petra Novotná
Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou
Zdroj:
Na talířek - Petra Novotná
Moje hodnocení
8x
Odepřít dětem sladké je téměř nesplnitelný úkol. Tyhle kobližky mají jednu přidanou hodnotu a to je mrkev. Chutnají fakt skvěle, jsou voňavé a krásná bílá jogurtová poleva jim dodá další chuť a šmrnc.
15 porcí
60 minut
Suroviny
mrkev nakrájená nahrubo
240 g (asi 3 ks)
Smetana
2 lžíce
třtinový cukr
6 lžic
hladká mouka
480 g
vlažné mléko
70 ml
Máslo
50 g
sušené droždí
1 balení
špetka soli
špetka mletého badyánu
špetka mleté skořice
Vejce
1 ks
Žloutek
2 ks
kvalitní bílý jogurt
1 kelímek
třtinový cukr
4 lžíce
Voda
2 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve dejte vařit mrkev do vody zhruba na 20 minut. Potřebujete, aby úplně změkla.
Mezitím, co se vaří mrkev, dejte máslo do malého rendlíčku a opatrně na mírném plameni zahřívejte, dokud lehce nezhnědne, ale pozor, nepřepalte ho! Přelejte do misky a nechte vychladnout.
Mléko zahřejte a přisypte droždí, nechte chvilku vyběhnout.
Mrkev slijte, přidejte dvě lžíce smetany a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Nechte vychladnout.
Mouku smíchejte s cukrem, kořením a špetkou soli. Přidejte vajíčko, žloutky, mléko a máslo a nakonec rozmixovanou vychladlou mrkev. Těsto nechte pořádně pomocí hnětacího háku zpracovat v robotu (nebo uhněťte vařečkou) a nechte 1 hodinu kynout.
Po hodině těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a válečkem uválejte na zhruba 1,5 cm silnou placku.
Vykrajujte kolečka a dovnitř koleček udělejte malou díru. (Já použila 8cm a 2cm průměr koleček, jestli doma nemáte taková vykrajovátka, můžet improvizovat – sklenice a víčko a pod.)
Skládejte na pečicí papír, jeden kobližek vedle druhého. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 45 minut kynout.
Připravte si jogurtovou polevu, rozehřejte 4 lžíce třtinového cukru a přidejte k němu asi 2 lžíce vody. Měl by vám vzniknout sirup. Ten smíchejte s jogurtem a dejte do lednice ztuhnout.
Rozpalte větší množství oleje, ve kterém budete kobližky smažit z obou stran, dokud nebudou hnědé. Jakmile vychladnou, polijte je jogurtovou polevou. Čím je ozdobíte, už je jenom na vás. My jsme použili naše oblíbené zdobení z obchodu Marks & Spencer, protože je obarvené jenom přírodními barvami (řepa, špenát, kurkuma).
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.