Zeleninu do jídelníčků zařazujeme často jen proto, že ze všech stran slyšíme, že by se jíst prostě měla. Přitom právě teď můžete na trzích za pár korun koupit šťavnatou mrkev, řapíkatý celer i bylinky. Z těch je pak snadné vykouzlit superchutné zeleninové koktejly.
Zeleninové freshe jsou zásobárnou vitaminů. V době chřipek si je dopřávejte každý den!
Zkuste si doma udělat zeleninové freshe a uvidíte, že takový celer je moooc dobrá zeleninka.
Co potřebujete? Stačí vám odšťavňovač, pořádná porce čerstvé zeleniny a ovoce. Každé ráno si pak připravíte tekuté vitaminy, na kterých si pochutnáte mnohem víc než na nějakých tabletách. Jsou dobré, zasytí, doplní energii a vitamíny a kdykoliv vás pořádně nakopnou.
Pro zeleninové začátečníky jedna rada do startu: Pokud vás neláká čistě zeleninový fresh, zkuste nejdříve zeleninu míchat se základním ovocem, jako je jablko nebo pomeranč, a ty postupně ubírat.
Začátečnický zeleninový fresh
• 2 jablka
• 2 mrkve
• 3 stonky řapíkatého celeru
• 1/2 limety (případně citronu) bez kůry
Všechny ingredience nakrájejte na kousky a jednoduše za pár sekund odšťavněte. Pokud vám bude nějaká chuť chybět, stačí přidat další kousek ovoce nebo zeleniny. Každý druh je jinak šťavnatý, takže s množstvím se nebojte experimentovat. Postupně můžete ubírat na jablcích a přidávat na objemu zeleniny, až se propracujete ke stoprocentně zeleninové bombě!
Proti chřipce se zázvorem
• 2 pomeranče
• 3 mrkve
• kousek zázvoru
• 1/2 citronu bez kůry
Tahle odšťavněná kombinace vám dodá tolik vitaminu C, že si na vás chřipka ani nachlazení nedovolí, imunitu posílí i zázvor. A pokud už tu a tam posmrkáváte, tak z vás svými antiseptickými vlastnostmi rýmu vyžene. K tomu jeho ostrá a pálivá chuť dá freshi správný říz.
Bylinkový fresh
• 2 pomeranče
• 5 stonků řapíkatého celeru
• svazek hladkolisté petrželky
Zkuste to, tohle je totiž přímo atomovka. Petrželka drink okoření a dodá mu naprosto překvapivou chuť a vůni. A pokud máte přebytečnou bazalku, koriandr nebo jinou oblíbenou bylinku, určitě najdete kombinaci, která vás potěší.
Autor: Anna Slánská