Výraz pomazánka zahrnuje velice širokou jídelní kategorii. Jsou nesmírně mnohotvárné a jejich permutace jsou přímo nekonečné. Zvládne je každý, připravené jsou vmžiku a milují je všichni. A při jejich přípravě ani nezamažete moc nádobí!
Hledáte tip na rychlou večeři? Vyzkoušejte 4 nové nevšední pomazánky
Mohou mít základ z mléčných výrobků, ale i ze zeleniny nebo luštěnin, mohou, ale nemusejí se v nich vyskytovat uzeniny či majonéza, dochucovat je může ostré koření i jemné bylinky, jedno ale mají společné. Dají se nanášet na různé druhy pečiva nebo se v nich různé druhy pečiva mohou namáčet.
Podávejte je jako výbornou a sytou snídani pro ty, co mají raději slaný start do nového dne. Pomazánka je ale skvělá i jako rychlá večeře, stačí ji doplnit dobrým pečivem a nakrájenou zeleninou.
V neposlední řadě se bez pomazánek obejde málokterý večírek! Klasické chlebíčky nebo jednohubky vyžadují větší rozmanitost - hodí se připravit alespoň tři druhy pomazánek a chlebíčky ještě dozdobit.
Připravili jsme pro vás nové recepty na pomazánky, které rozšíří váš obvyklý repertoár :)
Drožďová a brynzová pomazánka, Foto: Johana Pošová
Drožďová pomazánka
Výživný výtvor s velmi jemnou a lahodnou chutí byl u nás populární už v prvorepublikových dobách. Zpracovat pekařské droždí tímto způsobem je geniální nápad a na této pomazánce vyrostly mnohé poválečné děti, kterým dodávala vitaminy skupiny B – to neuškodí ani dnes. Maže se ve vyšší vrstvě, je dobrá v pokojové teplotě i studená a může se doplnit třeba kyselou okurkou.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
Potřebujete: 1 lžíce másla, 1 malá cibule, 150 g droždí, trocha mléka, trocha strouhanky na zahuštění, 1 vejce, jemně nakrájená pažitka nebo petrželka, sůl a pepř (zkuste čerstvě mletý bílý)
Postup přípravy:
1. V kastrůlku nebo vyšší pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Pak vsypte rozdrobené droždí a promíchávejte, až se rozpustí na kašičku. Vlijte mléko, aby směs získala konzistenci asi jako řidší kaše a snižte plamen.
2. Za stálého míchání zahustěte směs strouhankou a vmíchejte k ní vejce. Promíchejte, jen co se vejce srazí a směs zhoustne. Sejměte ji z plamene a dochuťte jemně nakrájenými bylinkami, solí a pepřem.
Brynzová pomazánka s uzenou paprikou
Kombinace na základě různých typů tvarohu (krémového sýra) jsou prostě nepřekonatelné. Klasické je i dochucování paprikou, které přišlo ze slovenských luhů a hájů, ale dávno u nás zdomácnělo stejně jako tamní specialita, tvaroh z ovčího mléka, bryn(d)za.
6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
Potřebujete: 250 g lučiny, 150 g čerstvé brynzy, 2 jarní cibulky, podle chuti sladká i pálivá uzená paprika a sůl
Postup přípravy:
Lučinu a brynzu utřete vidličkou v misce. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a podle chuti papriku a sůl.
Pomazánka s ořechy a ananasem a syrečková pomazánka, Foto: Johana Pošová
Pomazánka s ořechy a ananasem
Máte rádi méně obvyklé chutě? Tahle voňavá pomazánka rozhodně není z rodu běžných, ale nepochybně se zařadí do vašeho repertoáru.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
Potřebujete: 220 g krémového sýra, 180 g nastrouhaného čedaru, hrst nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů, ¾ hrnku kousků ananasu z konzervy, scezených, 120 g nakládaných feferonek, nadrobno nakrájených, 2 lžíce nadrobno nakrájené sterilované kapie, 1 stroužek česneku, rozdrcený
Postup přípravy:
V misce utřete krémový sýr dohladka. Vmíchejte nastrouhaný čedar, většinu ořechů a všechny ostatní přísady. Pomazánku nechte vychladit a před podáváním ji posypte zbylými ořechy.
Pomazánka z domácího syrečku
Kdysi nebylo chalupy a ani leckteré městské domácnosti, kde by se zbylý tvaroh (často také domácí) nenechal na teple takzvaně zklihovatět do stadia, kdy se mění v pěkně voňavý sýr typu olomouckých tvarůžků. V poslední době získává lepkavý či vařený sýr opět na popularitě a jsou z něj skvělé pomazánky. Tak proč ho nezkusit?
6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + 3 DNY KLIHOVATĚNÍ
Potřebujete: 250 g kvalitního, nejlépe domácího plnotučného tvarohu, 1 ½ lžičky soli, 100 g másla, 2 žloutky
Postup přípravy:
1. Tvaroh promíchejte se solí a dejte ho plastové krabičky s víčkem. Na teple ho ponechte asi 3 dny, krabičku občas otevřete. Tvaroh začne měnit konzistenci, bude mazlavět a průsvitnět.
2. Až dojde do tohoto stadia, rozehřejte v kastrolu máslo, přidejte tvaroh a míchejte, až se rozpustí a začne houstnout. Vmíchejte do něj žloutky a směs vlijte do vodou vypláchnuté misky. Nechte ztuhnout. Domácí sýr můžete ještě různě dochucovat, třeba kmínem, a doplnit rozetřeným česnekem nebo cibulkou.
(klam)
Hledáte další recepty na pomazánky? Vyzkoušejte některou z našeho výběru:
Uložit
Uložit