Tipy, jak prodloužit život bylinkám. Takhle vám doma vydrží čerstvé i několik dní

Ve chvíli, kdy si bylinky přinesete z obchodu domů, máte nanejvýš dva dny, než začnou ztrácet svou čerstvost a vitaminy. Existují však jednoduché způsoby, jak životnost těmto zázrakům přírody výrazně prodloužit. Navíc si absolutně vystačíte s tím, co máte běžně doma.

Bylinky jsou nejlepší a chuťově nejvýraznější čerstvé. Pokud jich však domů přinesete více, než dokážete během dvou, maximálně tří dnů sníst, je jejich životnost a obsah vitaminů v ohrožení. Samozřejmě je lze zamrazit a takový způsob uchování není vůbec od věci. Jen je potřeba počítat s tím, že po rozmrazení vypadají všechny byliny spíše jako špenátový protlak, než jako čerstvé a silné rostliny.

Každá bylina potřebuje trochu odlišnou péči. Některé mají stonek měkký, jiné jsou pevnější, ale zase mají spoustu listů. Všechny však potřebují stejný základní zdroj života – vodu.

Petržel

Začneme bylinkou, která toho od vás moc nepotřebuje. Sama si totiž vystačí na kuchyňské lince při pokojové teplotě ve skleničce s vodou. Petržel ale určitě bude vyžadovat, abyste jí vodu občas vyměnili.

Kopr a koriandr

Tyhle dvě chuťově velmi výrazné byliny nemají rády vzduch. Tím je jejich péče trošku specifická. Stonky kopru nebo koriandru seřízněte a svazek vložte do sklenice s vodou. Dejte si pozor, abyste do vody ponořili opravdu jen stonky. Kdyby se na dno připletl byť jen jeden list, začal by ve vodě plesnivět.

Pak svazek se skleničkou přetáhněte igelitovým sáčkem a uzavřete gumičkou. Kopr a koriandr mají rádi chlad, vložte tedy sklenice s bylinkami do lednice a takto je skladujte.

Pažitka

Ke spokojenosti pažitky postačí alobal. Pažitku nejprve opláchněte, dobře osušte a zabalte opatrně do alobalu. Skladujte ji tak v ledničce a po každém použití pažitku opět vraťte do alobalu a dobře utěsněte.

Bazalka

Ty nejkrásnější listy mezi bylinami má určitě bazalka. Jejím nepřítelem je chlad a ráda si pohoví v pokojové teplotě. Stejně jako u kopru a koriandru ponořte stonky do sklenice s vodou, zabalte ji do igelitového sáčku a upevněte gumičkou.

Tymián

I tymián má pro zachování své životnosti podobný postup jako kopr s koriandrem. Namočte jeho stonky asi do centimetru vody, přetáhněte sáčkem, zagumičkujte a skladujte v lednici. Pokud tymián vložíte do vyšší sklenice, postačí, pokud potravinářskou fólií okraj skleničky přetáhnete a utěsníte.

Zdroj: blog.mall.cz; Foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty