Domácí mátová omáčka: Dokonalá k pečenému masu nebo jako marináda

V sezoně, kdy se máta obvykle utrhne ze řetězu a zaplaví velkou část zahrady, je mátová omáčka příjemným způsobem, jak svěží bylinku zpracovat a využít v kuchyni.

Jednoduchá omáčka z čerstvé máty je doma na Britských ostrovech, kde je nepostradatelná především k jehněčí pečínce. Svěží chuť lze ale využít i jako dresink na salát nebo přimíchat do bílého jogurtu či podmáslí a ve vzniklé směsi marinovat kuře.

Příprava mátové omáčky je velmi jednoduchá, tak jí dejte šanci a vyzkoušejte její osvěžující chuť.

Mátová omáčka

1 HRNEK / PŘÍPRAVA 5 MINUT

POTŘEBUJETE:

  • 2–3 svazky čerstvé máty (lístky a případně i křehké stonky)
  • 1–2 lžíce bílého vinného octa
  • 4–6 lžic hnědého cukru

POSTUP:

  1. Omyjte mátu a odstraňte tvrdé stonky. Lístky nasekejte najemno.
  2. Přesuňte do misky a přidejte lžíci octa a promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu více octa, dokud nebudete spokojeni s konzistencí. Omáčka by ale měla být hustá, ne vodová.
  3. Poté začněte postupně přidávat cukr. Vždy zamíchejte a ochutnejte, někdo má rád omáčku více sladkou, někdo spíše kyselou, záleží pouze na vaší chuti.
  4. Jakmile jste s chutí omáčky spokojeni, přesuňte ji do lednice minimálně na 30 minut, aby se chutě prolnuly. V uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu vydrží omáčka v lednici několik dní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty