V sezoně, kdy se máta obvykle utrhne ze řetězu a zaplaví velkou část zahrady, je mátová omáčka příjemným způsobem, jak svěží bylinku zpracovat a využít v kuchyni.
Domácí mátová omáčka: Dokonalá k pečenému masu nebo jako marináda
Jednoduchá omáčka z čerstvé máty je doma na Britských ostrovech, kde je nepostradatelná především k jehněčí pečínce. Svěží chuť lze ale využít i jako dresink na salát nebo přimíchat do bílého jogurtu či podmáslí a ve vzniklé směsi marinovat kuře.
Příprava mátové omáčky je velmi jednoduchá, tak jí dejte šanci a vyzkoušejte její osvěžující chuť.
Mátová omáčka
1 HRNEK / PŘÍPRAVA 5 MINUT
POTŘEBUJETE:
- 2–3 svazky čerstvé máty (lístky a případně i křehké stonky)
- 1–2 lžíce bílého vinného octa
- 4–6 lžic hnědého cukru
POSTUP:
- Omyjte mátu a odstraňte tvrdé stonky. Lístky nasekejte najemno.
- Přesuňte do misky a přidejte lžíci octa a promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu více octa, dokud nebudete spokojeni s konzistencí. Omáčka by ale měla být hustá, ne vodová.
- Poté začněte postupně přidávat cukr. Vždy zamíchejte a ochutnejte, někdo má rád omáčku více sladkou, někdo spíše kyselou, záleží pouze na vaší chuti.
- Jakmile jste s chutí omáčky spokojeni, přesuňte ji do lednice minimálně na 30 minut, aby se chutě prolnuly. V uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu vydrží omáčka v lednici několik dní.