K pohodovému večeru u televize nebo domácího kina neodmyslitelně patří mlsání. S očima přibitýma k obrazovce instinktivně šátráme po misce s popcornem nebo nalámané čokoládě. Některé filmy jsou ale lahůdkou samy o sobě.
Filmy, u kterých vás zaručeně začne honit mlsná
Máte pocit, že vám došly filmy, které jsou k sežrání? Nechte se inspirovat naším výběrem. Ať už milujete sladké zážitky nebo recepty držící se tradic, z našeho filmovo-degustačního menu si vyberete.
Což takhle dát si špenát
Česká komediální klasika Václava Vorlíčka baví i dnes. Odehrává se (na normalizační poměry) v luxusní restauraci, kde vedle vyhlášených jídel, jako jsou švej-žužu nebo kuře kung-pao, podávají také českou klasiku: bramborové knedlíky se špenátem a vrabci. Jenže co svět nechtěl, ale správná komedie vyžaduje: právě špenát je jediným slabým místem omlazovacího stroje testovaném v kosmetickém salonu. Tento zázračný přístroj dokáže dámy toužící po mladistvém vzhledu vrátit o několik let zpátky, nesmí ovšem po ozáření požít kyselinu listovou – přítomnou právě ve špenátu.
Vám však žádné vedlejší účinky nehrozí, takže si můžete po skončení filmu dopřát třeba špenátové palačinky s brynzou, italský koláč se špenátem nebo špenátové rizoto se šafránovou ricottou. Recept vyhledáte snadno, stačí se podívat do našeho špenátového Speciálu.
Čokoláda
Scény, ve kterých Juliette Binoche promíchává horkou čokoládu, mají schopnost přenášet vůni na dálku. A ty, ve kterých dává kousky ze své čokoládovny ochutnat Johnnymu Deppovi, dlouho nevyženete z hlavy. Tomuto kouzelnému nestárnoucímu filmu podlehnete stejně, jako francouzské maloměsto ovládané rigidní morálkou propadlo čokoládě, kterou jim Binoche naservírovala. Čokoláda totiž jak známo obsahuje serotonin, hormon štěstí, funguje jako afrodiziakum a probouzí k životu skryté vášně.
K romantickému večeru u Čokolády doporučujeme vyzbrojit se i vlastními zásobami – horkou čokoládu, která se hodí jako fondue k namáčení kousků ovoce, není obtížné připravit. Jak na to? „Rozpouštět nalámané kousky tabulkové čokolády bych nedoporučovala, ačkoliv to samozřejmě také jde. Taková čokoláda je pak ale příliš hustá. O poznání snadněji se rozpustí čokoládové pecky určené přímo na fondue – obsahují totiž více kakaového másla, a tak k čokoládě nemusíte přidávat žádné další tuky,“ radí Bc. Petra Vysloužilová, manažerka kvality v čokoládovně CARLA. Horkou čokoládu z čokoládových pecek můžete dochutit třeba skořicí nebo chilli.
Láska na kari
Režisér Lasse Hallström to s jídlem ve svých filmech umí. V jeho filmografii najdete vedle Čokolády filmy jako Pravidla moštárny nebo Lov lososů v Jemenu, které večeři evokují alespoň názvem. Steven Spielberg o něm prohlásil, že "dokáže vytvořit dílo, jehož chuť si budete pamatovat ještě týdny - dokud si je neobjednáte znovu". V jeho nejnovějším filmu se utkají dvě restaurace – vyhlášený francouzský michelinský podnik vedený Helen Mirren a indická restaurace, nově otevřená naproti přes ulici. Zašli byste raději na elegantní menu s chřestem nebo pořádně kořeněné omáčky? Nebo by vás lákala právě fúze dvou kuchyní a rozdílných kultur?
Po vzoru filmu si můžete zkusit vytvořit omeletu dochucenou kořením garam masala nebo kurkumou. Příprava perfektní omelety není tak jednoduchá, jak se může zdát. Není náhodou, že slouží jako přijímací test kuchařů ucházejících se o práci v restauraci s michelinskými hvězdami. Pro inspiraci zkuste do vyhledávače zadat "francouzská omeleta". Troufáte-li si na angličtinu, přesný recept najdete pod "Omelette Le Cordon Bleu", což je prestižní francouzská škola vaření, v jejíž spolupráci recept na omeletu připravovanou ve filmu vznikl.
Cizí oběd
Pokud dáváte přednost indické kuchyni, okouzlí vás film Cizí oběd. Tisíce přepravek naplněných jídlem, které s láskou navařily manželky pro své muže, putují každý den Bombají. Podle průzkumu Harvardovy univerzity se pouze jeden z milionu obědů nedostane z kuchyně do správné kanceláře. Ale výjimky jsou vždy zajímavější, a tak Cizí oběd vypráví o tom, co všechno právě ten jeden oběd dopravený na nesprávné místo způsobil. Romantický film je prosycený laskavým humorem a také pestrou indickou kuchyní. Vůně kari, čerstvě pečeného chleba naan, jasmínové rýže a koriandru se rozline, jako byste v této zemi vůní a barev přímo byli.
Pokud vás při filmu přemůže mlsná (což je velmi pravděpodobné), zkuste si vyhledat recept na jehněčí maso v krémové omáčce – správně se jmenuje pasanda. Základem tohoto typického indického receptu je jehněčí kýta marinovaná v omáčce z jogurtu, chilli a dalšího koření. Najdete ale i variantu s kuřecím masem nebo vegetariánskou s květákem.