Zdá se, že Karlín to nevzdal. Mění se. Atmosféra je příjemná asi jako dlouhý ospalý nedělní brunch s douškem osvěžujícího sektu. Víkendová nálada v Mlsná kavce.
Vegetariánská restaurace Mlsná kavka trénuje s chutí
Kavárny, restaurace, minizahrádky a barevné listnáče zdobí ulice, kterým dominují staré domy s navrácenou slávou minulosti. Nikde se neztratíte, nikoho nehledáte, bulvár je široký a poslední stolečky pomalu mizí s končícím babím létem. Pokud si chcete dát oběd na Florenci nebo hledáte klidné místo na dobrou večeři, Karlín je to, co hledáte. Pokračovat v zábavě asi budete muset jinde, protože tohle lukrativní místo ještě neovládla klubová scéna. Pro večeři a pár sklenek je však ideální.
Za jménem najdeš smysl…
V Karlíně se nalezne kde co. Fair trade obchůdky, asijská bistra, turecké kebaby, fenomenální kavárny, lepší restaurace, italské libůstky, hamburgrárny se stylem, ale i jedna vegetariánská perla. Mlsná kavka, jak jméno napovídá, vás doopravdy rozmlsá. Za názvem restaurace stojí kromě originálního jídelníčku i velmi netradiční příběh.
Šéfkuchař a zakladatel Filip Kavka Smiggels je původem z Holandska a denní menu prý vaří podle nálady a inspirace v situaci, ve které se zrovna ocitá. Přijel před 15 lety kvůli velké lásce, Janě, kterou si v Čechách také vzal. Když se říká, že se hledali, až se našli, něco na tom bylo i v tomhle manželství. Jana se stará o práva žen ve společnosti a politice, Filip zase výborně vaří a hlavně trénuje. Kdysi působil jako provozní v tréninkové kavárně ‚Klub v Jelení‘, kterou provozovalo občanské sdružení Green Doors. „V roce 2009 jsme museli kavárnu zavřít a z mojí spolupráce s Green Doors vznikla Mlsná kavka, která je mým splněným snem o vlastní restauraci a zároveň dalším projektem neziskovky, jelikož naše Mlsná kavka funguje jako tréninková restaurace,“ říká extravagantní šéfkuchař.
Trénink na place i v kuchyni
Společnost Green Doors se zabývá začleňováním lidí, kteří jsou výrazně znevýhodňováni na trhu práce. Jsou to lidé, kteří trpí schizofrenií nebo jiným duševním onemocněním a hledají cestu, která by je přivedla zpátky do společnosti. Filip se tedy podílí na projektu Kavka s lidmi, co vážně stojí o svou práci. A to se odráží na atmosféře celého podniku. Bude se tu cítit příjemně na večerním rande, kdy je potřeba trochu intimity, tak přes poledne na hektickém obědě, kdy se tu dveře nezavřou.
Kavka je vyhlášená hlavně díky svým poledním menu. Manažer Green Doors Michal Dolejš potvrzuje: „Neplánujeme denní menu. Každý den vaříme menu jen podle fantazie, počasí a nálady. Máme vynikajícího šéfkuchaře z Holandska, takže umíme bezkonkurenční omáčky, dipy a salsy.“ A v tom je právě ten vtip. Žádná nuda, žádný stereotyp, denně experimenty na talíři, co mě osobně zatím nezklamaly. Dýňové rizoto s parmezánem a sušenými rajčaty, Řepné bramboráčky s tofu a tempehem, kysané zelí, salátek, sójovo-kapustové kuličky s uzeným tofu, kokosová kari omáčka, kuskus se zeleninou, jáhlovo-pohankové kuličky, dýňová omáčka, rýže, pečené brambory plněné tvarohovo-zelnou pomazánkou s česnekem a restovanou cuketou se žampiony. Nekonečný výčet specialit.
Lokální lokál
Kde se berou pestré suroviny na nápaditá meníčka, si můžete tipnout. Je to mix. Kavka se snaží rozvíjet lokální komunitu tím, že odebírá někdy dražší, ale zato lokální suroviny. Něco od klasických dodavatelů jako je Fany a Šandera, kteří dodávají kolem 60 % surovin. Zbytek je od lokálních zelinářů, pekařů, farmářů, z Country life a třeba i od malých producentů zajímavých vín, jako je vinařství Kosík. Polotovary zde nemají místo a vždy je zaručeno, že pokrm bude z těch nejčerstvějších potravin.
Kromě poledních jídel funguje stálé menu, kde naleznete spoustu inspirace z Evropy i z daleké Asie. Jarní závitky, zelené kari, stir-fry (restovaná zelenina s tofu a la wok), thajskou kokosovou polévku s tofu a citronovou šťávou nebo vegeburger, cuketové chipsy, spätzle po bavorsku se syrečky, tagliatelle s houbovou omáčkou, sýrové fondue a další. Památky po mase naleznete jen v názvu pokrmu Portobello steak, který je grilován z chutného šťavnatého žampionu portobello a je prostě vynikající.
K pití dostanete domácí limonády, vína z malých viniček, točené pivo nebo výbornou kávu. „Dokážeme splnit téměř jakékoli gastronomické přání. Snažíme se zákazníkovi vyhovět v jakémkoli požadavku – ať už kvůli chuti nebo dietě – a vždy s úsměvem a rádi. Máme rádi děti. V naší restauraci najdete ohromný dětský koutek, nekuřácké prostředí, speciální dětské pokrmy, pořádáme akci vaření s dětmi... A opravdu nás naše práce jak v kuchyni, tak na place baví“ dodává za Kavku Michal Dolejš.
Mlsná kavka – vegetariánská a veganská restaurace: Sokolovská 327/28, Praha; www.mlsnakavka.cz
Autor: Michaela Králová