Každý z nás řeší na vánoční svátky podobné otázky. Jak vyzdobit sváteční stůl, které potraviny k dekoraci i ke konzumaci použít a jak zajistit jejich čerstvost a trvanlivost? Představme si některé tradiční i neznámé druhy ovoce a suchých plodů a jejich použití.
Vánoční stůl s ovocem známým i neznámým
Vánoční klasika:
Velmi často používaná dekorační mísa z čerstvého ovoce ve složení – jablka, pomeranče, mandarinky, celý ananas, banány, popř. kokosový ořech nám o Vánocích připomínají časy hojnosti a jsou již tradiční součástí slavnostně prostřených svátečních stolů.
Trocha více exotiky:
Mango – červenozelený plod velikosti pštrosího vejce intenzivní aromatické vůně i chuti.
Karambola – zelenožlutý oválný plod s hvězdicovým průřezem, velice osvěžující sladkokyselé chuti, díky charakteristickému tvaru průřezu se často používá ke zdobení ovocných pohárů.
Liči – červené plody s hrubou slupkou, oloupaná dužina je velmi šťavnatá, chuť připomíná kompotované mandarinky.
Papája – velké oranžovozelené oválné plody (až 1000 g), chuť připomíná meloun.
Pitaya – narůžovělý plod kaktusů s nazelenalými šupinami, chutí připomíná směs angreštu a vodního melounu.
Kaki Churma – vejčité, oranžové až 12 cm velké plody bez semen, sladká chuť s konzistencí želé.
Na co si dát pozor: U čerstvého ovoce, a exotického obzvláště, je nutné dbát při nákupu na správnou zralost jednotlivých plodů. To se totiž sklízí velmi často nezralé a dozrává až později při nebo po transportu ve skladech. Příliš brzy sklizené plody jsou sice na pohled často bez chyb, ale správných chuťových vlastností jen těžko dosahují.
Ovoce na vánočním stole – Pitaya Foto: Thinkstock
Suché plody a ořechy:
Kromě tradičních českých jablečných křížal a sušených švestek patří na vánoční stůl již delší dobu také exotičtější sušené datle a fíky. Navíc k dostání jsou celé dekorační sady namíchaného sušeného a kandovaného ovoce.
Z ořechů je možno vybírat z klasických českých vlašských ořechů, lískových oříšků či mandlí. Vánoční stůl ozdobí a všem jistě zachutnají dovozové ořechy kešu, pistácie, pekanové a para ořechy.
Náš tip: Ořechové misky – na sváteční stůl přidejte ke své každoroční výzdobě i ořechové misky. Nejlépe se hodí početnější souprava stejných misek naplněná různými druhy vyloupaných ořechů.
Obohaťte váš sváteční stůl o méně známé druhy ovoce i ořechů. Určitě tak budete řešit nový problém – jak ochránit nové pochutiny před zejména dětskými strávníky a zachovat plný vánoční stůl až do toho správného okamžiku.
Autor: Alžběta Krchová