Začátek prázdnin má býti slunný, proto neváhejte a chopte se volantů, řídítek či jiných řídicích madel dopravních prostředků a vydejte se za gastronomií po celé České republice, kdo ví, jak dlouho to počasí vydrží…
Tipy na gastro akce v týdnu 1.–7. července
Mlynářské slavnosti
29. června – 7. července, Rudrův mlýn, Ratibořice, region královéhradecký
Mlynářské slavnosti slibují stylové občerstvení i místo konání – vydejte se do Babiččina údolí a ochutnejte chléb se sádlem, s cibulí nebo s tvarohem či podmáslím, bramborové placky, škvarky, koláče, buchty, prostě vše, co se na mlejně vysmejčí. Na cestě za tradiční gastronomií vás budou čekat potulní muzikanti a flašinetáři. Více info ZDE.
Horem kolem dolem
... aneb po vinařských tratích na horském kole
5. července, Náměstí 9. května, Velké Pavlovice, region jihomoravský
Projeďte se krajinou, kde se rodí ta nejlepší vína, a to nejlépe na kole! Čtvrtý ročník naučně-společenského cyklovýšlapu s trasou po vinařských tratích staví na pěti zastávkách zaměřených na historii a současnost viničních tratí Velkých Pavlovic. Vína se budou ochutnávat, ale nezapomeňte – jste na kole! Více info ZDE.
Horem kolem dolem aneb po vinařských tratích na horském kole
Hlučínské pivní slavnosti
5.–6. července, Sportovně rekreační areál Hlučín, Celní 12A, Hlučín, region moravskoslezský
Ochutnejte rozmanité druhy piva na břehu Hlučínského jezera. K mání bude více než 40 vzorků piv malých a středních pivovarů. A nesmíme opomenout novinku letošního roku, ze které by mohly být nadšeny především dámy – melounový speciál nebo pivní speciál Hlučínská mandle. Více info ZDE.
Soutěž o nejlepší valašský sýr
6. července, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka, Velké Karlovice, region zlínský
Třetí ročník regionální soutěže o nejlepší valašský sýr se bude konat tuto sobotu ve Velkých Karlovicích. Do soutěže se přihlásily desítky malovýrobců sýrů z ovčího, kravského i kozího mléka. Odborné hodnocení, laická ochutnávka a v případě zájmu i hodnocení veřejnosti bude probíhat v restauraci Vyhlídka, kde se navíc můžete poradit se sommeliérem, jak dokonale skloubit sýry s vínem. Více info ZDE.
Autor: redakce GASTRONAUT.CZ