Chlebíčky byly mezi českými zákazníky vždy velmi oblíbené. Proto není divu, že vznikají stále nové podniky, které se na tuto dobrotu specializují. Do kterých byste měli zavítat, pokud patříte mezi milovníky chlebíčků a rádi zkoušíte i nové variace? Máme pro vás několik tipů.
Tipy na chlebíčkárny
Chlebíček store
Vůbec první pro vás máme vcelku unikátní koncept chlebíčkárny: Chlebíček store je totiž ideální především pro vegany. Rozhodně si zde ale pochutnají i ostatní milovníci pomazánek a dobrého chleba.
V nabídce najdete chlebíčky namazané rostlinnými pomazánkami: pochutnat si tak můžete například na mrkvovém chlebíčku s petrželovou remuládou nebo vyzkoušet variantu se slunečnicovým pestem ze sušených rajčat. Přímo v bistru najdete většinou asi čtyři až pět druhů, nicméně webové stránky bistra fungují také jako e-shop: tam si vyberete minimálně z deseti druhů.
Nechybí ale ani něco sladkého, káva a denní polévka pro ty, kterým by chlebíček snad nestačil.
Náměstí Dr. Václava Holého 3, Praha 8
Otevřeno: pondělí–pátek: 7:30–18:00
Eska
Pokud přemýšlíte nad tím, odkud asi jsou chlebíčky z úvodní fotky, máme pro vás odpověď. Najdete je v pekárně a bistru Ambi restaurace Eska. Tyto chlebíčky jsou konkrétně jarní: se žlutou řepou a tymiánem, s jehněčí paštikou, s pomazánkou z pražské šunky nebo s bramborovým salátem.
Každý den si můžete vybrat z dvanácti druhů chlebů. Některé jsou jen s máslem a zavařeninou, jiné jsou bohatě obložené a zasytí i velkého jedlíka. Pokud by vám i tak nestačil, je pro vás připravené výhodné menu: obložený chléb s limonádou; případně s polévkou, salátem nebo sladkostí.
Pernerova 49, Praha 8 – Karlín
Otevřeno: pondělí–neděle: 7:30–18:00
Sisters
Bistro Sisters je na české gastro scéně už nějakou dobu, od ledna roku 2014. Řada z vás ho tedy možná už zná, ale i tak je třeba ho v našem seznamu uvést. K ochutnání jsou různé druhy obložených chlebíčků, které se mění. V nabídce byly chlebíčky řepné, s italským tatarákem, šunkové nebo s rostbífem, ale také například vajíčkové s řeřichou.
Zároveň je zde každý den k mání jiná polévka: dnes (6. dubna) si například můžete dát jarní polévku s pestem ze špenátu a medvědího česneku.
Dlouhá 39, Praha 1
Otevřeno: pondělí–pátek: 8:00–19:00, sobota: 9:00–16:00
Jez chléb
Jako poslední pro vás máme koncepci stravování Jez chléb, pij kávu. Pro ni je stěžejní poctivý domácí chléb, který zasytí jako hlavní jídlo a k tomu šálek kávy.
Onen čerstvý chléb je připravován v podniku Kavárna Muzeum a k dostání je ve třech variantách: kmínový, škvarkový a s olivami a sušenými rajčaty. Stejně důležité jsou i pomazánky: lučina s ředkvičkami, s lososem, tuňákem nebo konfitovaným bůčkem. V únoru zařadili do nabídky i pomazánku z hrášku s mátou a z červené řepy s křenem.
Vinohradská 1, Praha 1
Otevřeno: pondělí–pátek: 9:00–19:00, sobota–neděle: 10:00–19:00
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima