Chystáte se o víkendu zavítat do nějaké restaurace a užít si podzimní den naplno? Pak oceníte naše tipy na nové podniky, které nás zaujaly na první pohled. Vybírat můžete z moderní evropské nebo izraelské kuchyně, fine diningu za dobrou cenu a naprostých masových hodů.
4 tipy na nové podniky: moderní kuchyně, izraelské speciality, fine diningové jídlo nebo masové hody
Sacra restaurant
Podnik, jehož menu řídí aktuální sklizeň a rozhodujícími faktory pro výběr surovin jsou čerstvost a jejich původ. Tak se prezentuje restaurace Sacra, jejíž kuchyni velí šéfkuchařka se zkušenostmi ze zahraničních michelinských restaurací. V jejich nabídce najdete mimo denního jídelníčku také degustační menu.
Spolupracují výhradně se zemědělci, kteří sdílejí stejnou filozofii a jejichž farmy osobně znají. Důležitá je pro ně samozřejmě ekologie, co nejméně chemické zátěže, trvale udržitelný rozvoj a humánní přístup při chovu zvířat.
Podporu tuzemského trhu nepocítíte pouze v menu. Veškeré části jejich interiéru pocházejí od českých výrobců nebo si je majitelé vyrobili sami. Třeba dubové dřevo na desky využívané na stolech a baru vyrostlo v českých lesích.
Nová Paprika na Smíchově
Známé izraelské bistro Paprika otevřelo poprvé v roe 2017, konkrétně kousek od I. P. Pavlova. Pochutnáte si tu na čerstvé a autentické kuchyni, ze které je cítit síla rodinných receptů. Letos majitelé otevřeli další pobočku na druhé straně řeky, hned kousek od metra Anděl.
V nabídce mají známý hummus, falafel, ale také shakshuku nebo třeba shawarmu. Pochutnají si zde všichni – jedlíci masa, vegetariáni, ale také vegani. Při vaření používají jen suroviny vysoké kvality, navíc často dovážené přímo z Izraele. Takže pokud máte chuť na tento typ kuchyně, rozhodně zavítejte!
Yalta Craft Bistro
Už jste slyšeli o fine diningovém jídle z prvotřídních surovin za cenu jako z craft bistra? To je Yalta Craf Bistro pod vedením kreativního šéfa Marka Šády! Jakmile se na menu podíváte, ucítíte z něj svěží twist české a mezinárodní kuchyně. Těstoviny, pečivo nebo i uzené máslo – všechno si připravují sami.
Mezi největší favority patří domácí raviola plněná hovězími líčky s koprovou omáčkou, kterou si můžete vychutnat na celoroční terase. O dezerty se stará manželka Marka Šády, Fany. Jejím favoritem je karamelový větrník.
Další podnik Meat Vandals
Meat Vandals otevřeli svoje druhé kamenné bistro, které najdete hned vedle známého Harley´s baru. Koncept nově vznikající sítě streetfoodových bister se specializuje na původní rumunskou delikatesu z hovězího masa pastrami a zauzené trhané vepřové maso. Tradičních receptur ale v bistru moc nenajdete, kuchyň pod vedením šéfkuchaře Vlasti Pavlici je plná fúzí a neotřelých chutí dlouze a kvalitně připravovaných pokrmů – přesně v duchu moderního fast foodu.
Pastrami, na hruškovém dřevě zauzené, tenké plátky krásně mramorovaného hovězího masa servírované v čerstvé bílé housce s omáčkou čimičury, chipotle majonézou a čedarem anebo v klasické původní verzi s kysaným zelím, nakládanou okurkou a hořčičnou majonézou či s nakládanými cibulkami, křenovou majonézou a švýcarským sýrem raclette – tak vypadá jedna část nabídky bistra pro gurmány v Meat Vandals. Hlavní nabídku bistra doplňují malé slajdry a k sendvičům si můžete ještě dopřát jejich lanýžové hranolky se salátem coleslaw nebo redslaw z červeného zelí. K pití pak druhý ze zakladatelů sítě bister Martin Zvěřina doporučuje bílou colu, ananasovou limonádu, melounový Double Dutch tonik anebo pivo desítku Meat Vandals či čtrnáctku Red Ale.
redaktorka FTV Prima