4+1 tipy na březnové gastroakce: další sezona Manifesta, den sv. Patrika, zabijačka, tatarák nebo MDŽ

První březnový týden je za polovinou, takže je čas na další tipy! Dlouho jsme pro vás nepřipravili gastroakce, takže je třeba to napravit. Vydejte se letos poprvé na Manifesto Market, oslavte den sv. Patrika, Mezinárodní den žen nebo vyrazte na pořádnou zabijačku.

Manifesto Market znovu otevře brány 13. a 14. března

Již za pár týdnů se po zimní přestávce opět otevřou oba pražské markety Manifesto: Florenc v pátek 13. března a o den později, v sobotu 14. března, přivítá veřejnost i Manifesto Smíchov. Provozovatelům se zde podařilo prodloužit působení na stávající lokalitě v sousedství Národního domu. V roce 2020 se bude Manifesto výrazně měnit podle ročních období svým vzhledem i nabídkami. Počítá se s letním kinem, ale také častějšími kuchařskými a barmanskými show. Jako první český podnik vůbec je Manifesto finalistou mezinárodní prestižní ceny Internorga Future Award pro gastronomické podniky s vizí udržitelnosti.

Centrum oslav svatého Patrika

Svátek svatého Patrika se bude i letos slavit nejenom v hlavním městě, ale i na mnoha místech v celé zemi. Praha však bude centrem oslav, vedle průvodu ulicemi metropole v úterý 17. března bude probíhat až do neděle tzv. Tour svatého Patrika, která vyvrcholí v sobotu 21. března v klubu MeetFactory.

Těšit se můžeme opět na několikadenní propojení české scény s irskými kulturními hodnotami a typickými formami umění. Prim budou hrát živá i elektronická hudba, různorodá kulturní vystoupení, workshopy, ale také irská gastronomie v čele s celosvětově nejprodávanější irskou whiskey Jameson. Program začne již v pátek 13. března v restauracích a barech po celých Čechách a Moravě. V úterý 17. března pak Tour svatého Patrika vypukne naplno průvodem v hlavním městě. Další program v různých částech Prahy se chystá také na středu a čtvrtek. Kdo bude chtít potěšit své chuťové pohárky a žaludek, může se od úterý až do neděle zastavit v bistrech Fresh Society Sandwich #12 Jiřího z Poděbrad a Fresh Society Tusarova 58, kde budou k ochutnání různé irské gastronomické lahůdky.

Zabijačka Náš hostinec Poděbrady

Zveme vás na každoroční zabijačku, která letos poprvé vznikne 7. března pod taktovkou šéfkuchaře Antonína Bokštefla. Antonín si se svým týmem připraví nefalšovanou zabijačku na poděbradské kolonádě, kde budete moci ochutnat jitrnice, jelítka, prejt, zabijačkovou polévku, ovar, gulášek, tlačenku, sulc a další speciality. Na závěr Vilémovo pekařství nabídne koláče a nebude chybět ani Poděbradská samička na slehnutí. Koncept Náš hostinec vychází z prvorepublikových tradic zájezdních hostinců, které se těšily velké oblibě. Náš Hostinec – stejně jako skoro všechny podniky Tomáše Vrby, zakladatele gastronomické skupiny La Place – se nachází na lázeňské kolonádě, která je v každém ročním období krásná a leží v samém srdci Poděbrad.

Oslava Dne žen v Hard Rock Cafe

Mezinárodní den žen připadá každoročně na 8. března a je mezinárodně uznávaným svátkem stanoveným OSN k výročí stávky newyorských švadlen. V Hard Rock Cafe Praha se letos rozhodli tento významný den slavit trochu déle. Celý březen se tak hosté mohou těšit na speciální akce spojené s MDŽ. Nebude chybět limitovaná nabídka menu nebo speciální tričko. Oslavy pak vyvrcholí 26. března koncertem Sabiny Křovákové a Nelly Řehořové.

Od úterý 3. března do neděle 8. března si návštěvníci Hard Rock Cafe mohou pochutnat na speciální nabídce. Jako předkrm se bude podávat ROASTED CORN AND TOMATO FLATBREAD s kozím sýrem, grilovanou kukuřicí, rajčetem a dýňovými semínky. Z hlavních chodů pak bude na výběr ze dvou variant. Jednou z nich bude salát SUPER SHE COBB SALAD s kuřetem, avokádem, kukuřicí a černými fazolemi. Dále BBQ ANANASOVÝ STEAK BURGER se salátem Coleslaw a smaženou cibulkou.

Óda na tatarák v La Verandě

Jako čtyři mušketýři, jeden lepší než druhý, všichni inspirativní a plní překvapení. Parádní Kvarteto tataráků, které pro své hosty namíchal šéfkuchař staroměstské La Verandy Petr Finn Boštík, názorně ukazuje, že tatarák si stále drží pozici jedné z nejvděčnějších a nejzajímavějších světových specialit. I když od jeho vynálezu uplynulo již více než sto let – jemně nasekané a rafinovaně dochucené syrové hovězí maso se poprvé začalo servírovat v předválečné Paříži.

V rámci tradiční akce Kvarteta se v La Veranda přesvědčíte, že kreativní podoby tatarského bifteku jsou téměř nevyčerpatelné. Ve verzi inspirované italskou gastronomií překvapí propojení chutí masa, uzeného žloutku, lanýžů a lískových oříšků (tento tatarák je na stálém menu), ve francouzské verzi se již tradičně sází na kapary, okurky Cornichons a dijonskou majonézu, naopak v české verzi můžete odhalit jemné tóny petrželky. Nebo vás zaujme v japonská podoba tataráku s nakládanými houbami a wasabi? Kvarteto tataráků bude v La Verandě k dispozici od pondělí 30. března do neděle 5. dubna.

PŘIPRAVILA TEREZA PÁNKOVÁ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty