Head
- kuřecí maso 2 ks
- mrkev 3 ks
- celer 1 1/2
- petržel 3 ks
- cibule 1 ks
- česnek
- pórek 1 kousek
- nové koření 1 pár kuliček
- pepř 1 pár kuliček
- bobkový list
Postup přípravy
Před přípravou maso a kosti vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů C na 20 minut. Potom vložíme maso a kosti do velkého hrnce a zalijeme dvěma a půl litry studené vody. Pomalu přivedeme k varu a mezitím přidáme kořenovou zeleninu a koření. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu na sporáku na minimum, jen aby jemně probublávala. Během vaření odebíráme pěnu a po dvou hodinách hotový vývar scedíme a maso obereme a vrátíme do polévky. Nakrájíme čerstvou mrkev a případně i petržel na kostičky, osmahneme na pánvi a pak přidáme do polévky. Polévku dochutíme a nakonec přidáme zvlášť uvařené domácí nudle.
Domácí nudle: Mouku prosejeme na vál, přidáme do ní vejce a lžíci studené vody, nesolíme. Vypracujeme tuhé těsto, chvíli je necháme odpočinout, vyválíme placku a na obou stranách ji necháme na čisté utěrce oschnout. Placku rozkrájíme na pruhy 10 – 12 cm široké, ty pak dáme na sebe, podélně přepůlíme a z proužků krájíme tenké nudle.