Suroviny
- krůtí prsa 800 g
- pancetta 200 g
- citrony 1 ks
- žampiony (hnědé) 150 g
- olivy (Kalamata) 100 g
- drcená rajčata 200 g
- cibule (větší) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 30 ml
- bílé víno 50 ml
- bazalka 20 g
- hladkolistá petržel 20 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Polenta
- polenta 150 g
- smetana na vaření 200 ml
- plnotučné mléko 250 ml
- tymián 10 g
- česnek 3 stroužky
- strouhaný parmazán 20 g
Postup přípravy
- Krutí prso očistěte a nakrájejte na cca 50g kostky. Vložte je do mísy a přidejte najemno nakrájenou petržel s bazalkou, olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu. Promíchejte, přikryjte fólií a nechte alespoň 2 hodiny marinovat. Poté jednotlivé kostky obalte v plátku pancetty a napíchejte na špízy. Ogrilujte na grilu nebo rozpálené pánvi dozlatova a až bude maso propečené.
- Ve větším kastrolu na olivovém oleji orestujte cibuli nakrájenou najemno a nechte zesklovatět. Přidejte česnek nakrájený na plátky a ještě chvíli společně restujte. Zastříkněte bílým vínem a nechte lehce odpařit. Přidejte drcená rajčata, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Provařte alespoň 10 minut, aby se chutě spojily, a poté přidejte olivy kalamata a najemno nakrájené bylinky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte očištěné žampiony. Osolte, opepřete a zastříkněte citronovou šťávou. Orestované ochucené žampiony přidejte do omáčky.
- Jarní cibulku omyjte a oloupejte vrchní vrstvu. Zelenou část nakrájejte najemno na ozdobení a bílou část v celku ogrilujte společně se špízem.
- Smetanu a mléko zahřejte a přidejte česnek a tymián. Nechte vylouhovat a poté slijte přes jemný cedník. Přidejte polentu a pomalu zahřívejte za stálého míchání. Nakonec přidejte strouhaný parmazán a dochuťte pepřem a solí. Uvařenou polentu vylijte do vyššího plechu/formy a nechte v lednici ztuhnout. Vykrájejte obdélníkové tvary, které následně opečte na kontaktním grilu či pánvi do zlatavé barvy.
PRIMA TIP: Uvařená a ztuhlá polenta je skvělá pohotovostní příloha, kterou můžete mít připravenou předem a před servírováním ji jen dozlatova opéct na pánvi či na grilu. Ocení ji i všichni, kteří se stravují bezlepkově.
Vyzkoušejte také krůtí špíz se salátem z hrášku a rýže podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem