Na šťávu
- mouka 2 lžíce
Na nádivku
- cibule 1 kus
Head
- slanina 230 g
Na nádivku
- veka 1 kus
- meruňky 100 g
- pomerančová kůra 1 lžička
- tymián 1 špetka
- petržel 1 hrst
- muškátový oříšek 1 špetka
- ořech 100 g
- pepř
Postup přípravy
1
Všechny suroviny na nádivku dejte do velké mísy a důkladně je spolu prohněťte
Můžete použít vidličku, ale nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná
Sušené ovoce a ořechy přidejte až nakonec, ale také je zlehka, avšak dobře propracujte2
Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu „podnadít“, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a maso
Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu
Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala
3
Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte
Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla „jen tak“
Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny ke konci pečení masa
4
Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a okraje spojte jehlou na ptáčky
Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití
Nádivka tak nedostane šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná
5
Velký pekáč vyložte silným alobalem; použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku
Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili
Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti
Osolte, opepřete a prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly
Troubu předehřejte na 220 °C
6
Zabalte a vložte do trouby
Pečte 40 minut při 220°C
Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3 a půl hodiny
Odkryjte fólii a sejměte slaninu, teplotu zvyšte na 200° a pečte ještě půl hodiny
Krůtu nechte půl hodiny stát
Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte jej a lžící odstraňte tuk
Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar, svařte a zredukujte
Dosolte a opepřete