Suroviny
- vejce (žloutky a bílky oddělené) 5 ks
- moučkový cukr 120 g
- smetana ke šlehání 1 a 1/2 kelímku
- vanilkový extrakt
- meruňkový džem
Poleva
- bílek 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
Zdobení
- mandle (lupínky)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, pak opatrně vmíchejte žloutky rozmíchané ve smetaně, cukr a vanilku. Těsto rozetřete na plech vyložený papírem. Vložte do trouby a pečte asi 8 minut, až těsto zezlátne.
- Z těsta vykrajujte oválky (nebo jiné tvary) a vždy po dvou spojujte pomocí nahřáté, sítkem protřené zavařeniny.
- Na polevu utřete prosátý cukr s citronovou šťávou, až vznikne hustá bílá směs. Potřete jí spojené oválky a ozdobte je mandlovými lupínky, případně dalším zdobením.