Na králičí stehna
- králičí stehna 1 dávka
Na kachní prsa s rozmarýnem a pomerančovou šťávou
Na králičí stehna
Postup přípravy
Králičí stehna: maso osolíme, opepříme, přidáme česnek, tymián, tenké kousky špeku a na každé stehno dvě polévkové lžíce zavařených domácích brusinek. Pečeme v troubě na 240 stupňů asi hodinu, přikrytí alobalem.
Osolená a jemně opepřená kachní prsa si nejprve naložíme do pomerančové šťávy s rozmarýnem. Pečeme nejprve kůží dolů na suché rozehřáté pánvi dozlatova, poté otočíme a necháme už zvolna chvíli před podáváním dojít.
Zelí vymačkáme, překrájíme a na troše sádla orestujeme s hnědým cukrem. Podusíme pod pokličkou – hostitelka má ráda zelí na sladko. Občas zamícháme.
Na zelí:
půl sáčku nebo 1 sklenice kysaného zelí
3 lžíce hnědého cukru
špetka soli
lžíce sádla
Suroviny na noky prohněteme hnětačem a necháme chvíli odležet. Budeme je pak lžičkou odkrajovat a zavářet do jemně osolené vody, dokud nevyplavou na povrch (možno též použít haluškovač).
Na noky:
2 hrnky mléka
ořech másla
1 hrnek mléka
troška smetany
pokrájená petrželka
sůl