Okurková raita
- okurka 1 celá
Klasické pulao(pilaf)
Postup přípravy
Klasické pulao(pilaf)
- 800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- velká špetka šafránu
- 60 g másla
- 1 nasekaná cibule
- 2 menší stroužky česneku
- 3 cm celé skořice
- 7 zelených tobolek kardamomu (koření)
- 1 bobkový list
- 370 g rýže basmati namočené 20 až 30 minut
- 60 g sultánek
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 60 g ořechů kešu
Do horkého vývaru přidáme šafránová vlákna. Mezitím si ve velké kastrolu rozehřejeme máslo a osmahneme v něm cibuli a česnek. Vmícháme skořici, kardamom, bobkový list a smažíme 2 minuty. Rýži slijeme, vsypeme do kastrolu, přilijeme šafránový vývar. Přivedeme k varu, promícháme, snížíme plamen a vaříme pomalu 10 minut, nebo dokud rýže nezměkne a voda se nevypaří. Nakonec hotovou rýži posypeme na oleji osmahnutými oříšky kešu, které jsme ještě zbavily přebytečného oleje na papírové utěrce.
Okurková raita
- 1 celá oloupaná nastrouhaná okurka zbavená zrníček
- 1 větší bílý jogurt
- sůl, pepř, římský kmín
Ingredience smícháme a okořeníme solí, pepřem a římským kmínem. Podáváme jako přílohu k rýži a masu. (Zdroj: Kuchyně Indie a jihovýchodní Asie, nakl. Svojtka).