Špekové knedlíky
- anglická slanina 250 g
Head
- slanina 200 g
- zelenina 500 g
- vepřové sádlo 1 dávka
Špekové knedlíky
- vejce 1 kus
Head
- tymián 1 snítka
- badyán 1 dávka
- cukr 4 lžíce
- rajský protlak 1 kus
- šípková zavařenina 200 g
- červené víno 100 ml
- pomerančová šťáva 200 ml
- divoké koření 1 dávka
- skořice 1 lžička
- citronová šťáva 1 dávka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Kančí plec prošpikujeme několika klínky slaniny a zeleniny a nejlépe tři dny předem naložíme s divokým kořením, solí a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninou. Zalijeme rozpuštěným malým máslem.
2. V den pečení podlijeme maso vodou a dáme péct se zbytkem slaniny nakrájené na kostičky za častého podlévání a obracení do trouby vyhřáté na 250 stupňů.
3. Měkké maso vyjmeme z pekáče, výpek se zeleninou a kořením slijeme a rozmixujeme. Přidáme vodu, necháme povařit, přidáme zbylé koření, šípkovou zavařeninu, pomerančovou a citronovou šťávu, červené víno a vaříme. Poté vše přecedíme, přidáme trochu skořice a dochutíme.
4. Vhodnou přílohou jsou špekové knedlíky: Slaninu si nakrájíme na kostičky a v pánvi vypečeme (pokud není prorostlá, přidáme sádlo). Stáhneme z ohně a přidáme na kostičky nakrájené housky, promícháme a necháme tuk prosáknout do housek. Z hrubé mouky, vejce, trošky soli a tří deci vody (mléka) si vymícháme řidší těsto, do něj vmícháme housku se slaninou, přidáme hrst nasekané petrželky a necháme čtvrt hodiny odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě 10−12 minut a po vyjmutí roztrhneme napůl.