Smetanové brambory
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření Hlavní chod:Kančí na rozmarýnu, šťouchaný smetanový brambor
postup:1. Kančí pečeni nakrojíme na jednotlivé kotlety a mezi plátky masa vložíme větvičku rozmarýnu a slaninu. Podlijeme červeným vínem a necháme asi tři hodiny při 150°C. Maso pravidelně přeléváme výpekem a po půlhodinách otáčíme.Smetanové brambory:
1 kg brambor,100 g švarcvaldské šunky,1 svazek jarní cibulky,200 g másla,200 ml smetany,špetka muškátového oříškupostup:
2. Oškrábané brambory necháme uvařit doměkka v mírně osolené vodě. Nakrájíme bavorskou šunku na kostičky, stejně tak i cibulku a dáme restovat. Po uvaření brambory slijeme a přidáme šunku s cibulkou. Přidáme máslo, smetanu, sůl, muškátový oříšek a rozšťoucháme.