Na těsto
- máslo kolik váží celá vejce (cca 250g), tolik
Do koláče
- karamelová poleva 1
Na koláč
- jahoda 5
Na drobení
- strouhanka lžíce
Postup přípravy
Drobení :
Rozpustíme máslo, chvíli škvaříme a přidáme med. Za stálého míchání chvíli vaříme, hmota zhoustne a má krémovou konzistenci. Do ní nasypeme kukuřičné lupínky a dobře promícháme. Množství lupínků záleží na naší chuti, v jakém poměru s medem to náš jazýček rád. Takto obalené lupínky rozprostřeme ve slabé vrstvě na pečící papír a necháme vystydnout…
TIP:
K lupínkům můžeme přidat opražené ovesné vločky, mandle, nebo syrové rozinky, kandované ovoce… a pak se to dá papat samostatně bez koláčku.
Těsto na koláč :
Tuk rozšleháme s cukrem a špetkou soli a pak postupně přidáváme po jednom vejci. Šleháme pár minut a přidáme další vejce, zase šleháme a další vejce… dokud vejce jsou. Nakonec vmícháme mouku a ještě pár minut šleháme na vysoké obrátky. Těsto vlijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech, poklademe jahodami a pokapeme karamelovou polevou. Pečeme ve střední troubě asi 20 minut.
Na vychladlé těsto namažeme zakysanou smetanu, posypeme ji skořicovým cukrem a polijeme karamelovou polevou. Špejlí můžeme povrch koláče pokreslit různými ornamenty na ozdobu a celý koláč dáme do lednice vychladit.
Jednotlivé řezy zdobíme na talířku jahodou a sypeme kukuřičným drobením.
Ježibabí mls
Ingredience
Na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli, kolik váží celá vejce (cca 250g), tolik cukru, hrubé mouky a másla (Hery).
Do koláče:
- 1 jahodový kompot
- 1 karamelová poleva
Na koláč:
- 2 - 3 zakysané smetany
- 2 skořicové cukry
- 5 čerstvých jahod na zdobení.
Na drobení:
- 100 g kukuřičných lupínků
- 80 g másla
- 1 dcl medu
- lžíce másla a lžíce strouhanky na vymazání plechu.