Suroviny
- jehněčí hřbet
- červené víno 1 dl
- Vývar 1 dl
- Máslo
- Strouhanka
- Hořčice
- Petržel
- Rozmarýn
- Máta
- Tymián
- Olej
- Sůl
- Pepř
Na přílohu
- brambory
- Máslo
- Česnek 1 stroužek
- Olej
Všechny recepty z 18. dílu s tématem VELIKONOCE najdete ve speciálu Teď vaří šéf!, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".
Odkaz
Teď vaří šéf!
Vítejte v nové televizní kuchařské škole ZDEŇKA POHLREICHA, šité na míru běžné domácí kuchyně. V každém díle předvede slavný šéfkuchař šest receptů, jímž dominuje jedna...
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte krustu: petržel, mátu a rozmarýn nasekejte, přikrájejte k nim změklé máslo a smíchejte dohromady. Přisypte strouhanku, osolte a prohněťte. Hotovou směs na krustu zabalte do potravinové fólie, vypracujte váleček a dejte vychladit do ledničky.
- Jehněčí hřbet očistěte od šlach, osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm hřbet. Nejdříve z té strany, kde je tuk, pak i z druhé strany. Ke hřbetu přidejte ještě okrájené šlachy, aby pustily šťávu. Nakonec přisypte čerstvý tymián.
- Jakmile hřbet začne pouštět šťávu, přesuňte pánev do trouby a nechte při 175 stupních dopéct.
- Po 10 minutách vyndejte maso z trouby, potřete ho hořčicí a navrch dejte vychlazenou krustu. Nechte zapéct v grilu na 200 stupňů.
- Mezitím si připravte přílohu: brambory uvařte ve slupce, pak nakrájejte na kolečka a orestujte na oleji. Přidejte kousek másla a jeden rozmáčknutý stroužek česneku.
- Jehněčí vyndejte z trouby, přendejte na talíř, přikryjte alobalem a nechte chvíli odpočívat.
- Tuk z pánve odlijte stranou, na pánvi nechte výpek, zalijte ho asi 1 dcl červeného vína a nechte odpařit. Pak přilijte vývar, osolte, opepřete a přeceďte.
- Na talíř nandejte orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijte šťávou.