návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Připravte si doma kimchi – geniální korejský salát plný vitamínů

Připravte si doma kimchi
Autor: iStock Připravte si doma kimchi
Kimchi je, lakonicky řečeno, zelný salát v korejském podání. Kdo by v tuto chvíli ohrnul nos, jeho velká chyba. K českému zelí to má asi tak daleko, jako je cesta do Koreje. Chuť kimchi je totiž grandiózní, stejně tak účinky na lidské zdraví!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Fermentované, pikantní, nasládlé, návykové a superzdravé. To by si kimchi mohlo dát na seznamku s novými strávníky. Jedná se o tradiční kvašenou korejskou pochoutka, která je vyrobena ze zeleniny a koření. A její výhody kromě nehorázně dobré chuti? Kimchi má nízký obsah kalorií, zato překypuje vlákninou, živinami a vitamíny. Při jeho zobání do sebe dostanete vitaminy A, B1, B2 a C, ale také esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník a selen a impozantní množství silných antioxidantů.

Kimchi působí také jako silné probiotikum, obsahuje bakterie Lactobacillus a posiluje zažívání i imunitní systém. Jeho pravidelná konzumace výrazně snižuje špatný cholesterol, detoxikuje organismus, bojuje proti volným radikálům, stárnutí, virózám, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje nevítané chutě… Máme pokračovat? Je to zkrátka vitamínová bomba, která zcela vylučuje tvrzení, že co je zdravé, nemůže být lahodné!

Připravte si doma kimchi 2 Foto:

4 PORCE

• 1 hlávka pekingského zelí

• 1 větší svazek jarní cibulky nakrájené na kousky

• 1 cibule nakrájená na nudličky

• 1 mrkev nakrájená na tenké nudličky

• 5–6 lžic soli na nasolení

Zálivka:

• 5 lžic mořské soli

• 2 lžíce chilli papriček nebo 5 lžic hrubě drcených korejských feferonek

• 4 stroužky drceného česneku

• 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru

• 1 lžíce medu

• 2 lžíce rybí omáčky

• sezam dle chuti na posypání

Hlávku pekingského zelí podélně rozkrojíme, oddělíme listy a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je nasolení zelí včetně silných dužin, aby bylo dostatečně měkké. Nasolené zelí nechte nejméně dvě hodiny, ale klidně i přes noc, ležet. Následně budeme zelí odsolovat opakovaným proplachováním a koupáním ve vodní lázni. Ochutnejte a poznáte, kdy je hotovo. Mělo by být lehce slané a myslete na to, že další sůl bude obsahovat zálivka.

Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady. K nakrájenému, zkřehlému a odsolenému zelí přidejte cibuli, jarní cibulku i mrkev a vše zamíchejte společně se zálivkou. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice a dejte do chladu lednice.

Připravte si doma kimchi 3 Foto: Připravte si domácí kimchi; foto: iStock

Kimchi se dá konzumovat prakticky ihned po krátkém odležení, až po fermentované a chuťově výrazné stadium po měsíci naložení. Tedy, pokud vám tak dlouho vydrží…

V Koreji ho servírují v mističce jako přílohu téměř ke každému jídlu. Použít ho ale můžete i při vaření. Vmíchejte ho třeba ke smažené rýži se zeleninou nebo přidejte velkou lžíci do asijských polévek.

Autor: Kamila Ulčová

 

Související témata: škola vaření , jak na to , asijská kuchyně , asijská jídla , nakládání , fermentace , zdravé vaření , kimchi , kimči , korejská kuchyně , fermentované potraviny
Reklama