Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makový koláč s třešněmi
Ovocných koláčů si během léta užijete opravdu hodně! Ať už to jsou jahodové, malinové, nebo třeba třešňové, které jsou typickým letním symbolem. Třešně v kombinaci s mákem jsou navíc úplná bomba! ;)
do 1 hodiny
Suroviny
- polohrubá mouka 225 g
- prášek do pěciva 2 zarovnané lžičky
- mléko nebo voda 4 lžíce
- Olej 3 lžíce
- měkký plnotučný tvaroh ve vaničce 120 g
- cukr krupice (může být i hrubší třtinový) 4 lžíce
Nádivka:
- mletý mák 200 g
- Mléko 300 ml
- pikantnější marmeláda 100 g
- Cukr 65 g
- Máslo 30 g
- vanilkový pudinkový prášek (nebo 40 g kukuřičného škrobu a 2 lžíčky vanilkového extraktu) 1 balení
- Skořice 1 lžička
- perníkové koření 1/2 lžičky
- citronová šťáva asi z půlky citronu
- Rum 2 lžíce
- Třešně
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve si připravte nádivku. Mák, mléko, cukr, marmeládu, máslo, pudinkový prášek, skořici a perníkové koření povařte asi 5 minut, odstavte. Přidejte šťávu z citronu a rum. Nechte chladnout.
- Troubu zapněte a nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Všechny suroviny na těsto propracujte v ruce nebo robotu na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto, a nechte chvíli odpočinout.
- Pak těsto rozválejte (já ho prsty rovnou natlačila do formy) a přeneste do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Maličko zvedněte okraje a vložte připravenou nádivku z máku.
- Třešně omyjte, odtrhněte stopky, případně vypeckujte a zatlačte do makové náplně tak, aby částečně koukaly ven. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut. Podávejte zcela vychladlé.
Makový koláč s třešněmi; foto: Pradobroty.cz
Pradobroty
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.