Využijte medvědí česnek naplno! Připravte si domácí ochucenou sůl

Už jste vyzkoušeli domácí pesto, těstoviny i další recepty, ale stále máte medvědího česneku dostatek v čerstvé podobě? Zkuste tento snadný recept na ochucenou mořskou sůl! Díky ní si budete moct medvědí česnek vychutnat zase o něco déle.

Kdo propadl kouzlu medvědího česneku, už nikdy se ho nebude chtít vzdát. Obecná rada pro jeho zpracování? Využijte ho všude, kde byste jindy použili česnek klasický. Může to být polévka, nádivka, různé druhy pečiva, pomazánky, zkrátka cokoliv.

Obsahuje celou řadu prospěšných látek, jako třeba alicin, který má antibakteriální účinky. Do těla jich dostanete nejvíc především při konzumaci medvědího česneku v syrovém stavu. Třeba na dozdobení hotové frittaty je proto ideální.

Připravte si voňavou mořskou sůl ochucenou medvědím česnekem:

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek mořské soli
  • cca 50 g čerstvého medvědího česneku
  1. Lístky medvědího česneku nejprve omyjte a opravdu dobře osušte.
  2. Společně se solí je pak přendejte do mixéru a rozmixujte (spíš nahrubo).
  3. Směs rozprostřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Troubu předehřejte na 50 °C a nechte v ní směs dobře vysušit, zabere to asi 3 hodiny.
  5. Každou hodinu sůl zkontrolujte a promíchejte.
  6. Jakmile máte hotovo, přesypte ji do vzduchotěsné nádoby.

TIP: Pokud se vám nechce směs sušit, můžete ji ponechat i čerstvou. V případě dobrého vysušení vám ale může vydržet zase o něco déle. Využít ji můžete na ochucení masa, zeleniny i pečiva.

Zdroj: nordicforestfoods.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty