 
                    
                                        
                                    Tajný trik profesionálů, jak připravit ty nejkřupavější hranolky jako v restauraci
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Tajný trik profesionálů, jak připravit ty nejkřupavější hranolky jako v restauraci
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Kdy by nemiloval hranolky! Dokřupava usmažené hranolky z čerstvých brambor jsou známkou dobře vedené restaurace. Pokud si stejnou kvalitu chcete dopřát i v domácím prostředí, zapomeňte na zmražené polotovary a nechte se vést naším návodem s jedním důležitým trikem.
                        
                     
                
                                
                    
    V čem tedy ten zázrak spočívá? Trik je v použití studeného oleje, který dejte do hlubokého, ideálně litinového hrnce ve vyšší vrstvě, do něj dejte nakrájené brambory (ano správně, do studeného…) a nastavte vysokou teplotu. Jak se olej postupně zahřívá, brambory pomalu měknou a provaří se, a nakonec, až bude olej opravdu rozpálený, zhnědnou a získají křupavou kůrku.
    Pokud se obáváte, že při této metodě bude jídlo mastnější, není třeba se bát. Brambory sice v tuku stráví mnohem delší dobu než při využití tradiční metody, ale výsledné hranolky nechutnají mastně, a ve skutečnosti mají dokonce nižší obsah tuku. Brambory totiž postupným vařením ztrácejí méně povrchové vlhkosti, a díky této šetrné metodě absorbují méně oleje.
    Ale pozor! Nezkoušejte tuto techniku smažení zastudena s ničím, co je obalené v těstíčku nebo v trojobalu. Aby se zatáhlo, potřebuje rozpálený olej.
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                             
                    
                                        
                                    Tajný trik profesionálů, jak připravit ty nejkřupavější hranolky jako v restauraci 2
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Tajný trik profesionálů, jak připravit ty nejkřupavější hranolky jako v restauraci 2
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    Jednoduchý recept na hranolky smažené v oleji se studeným startem
    - 
        Kilo a půl neoloupaných, ale omytých brambor nakrájejte na hranolky o hraně asi 0,75 cm.
    
- 
        Do velkého litinového hrnce dejte brambory a zalijte je studeným olejem s vyšším kouřovým bodem, ideálně arašídovým nebo řepkovým.
    
- 
        Hrnec dejte na sporák, zvyšte teplotu a vařte, dokud olej nedosáhne varu, asi 5 minut.
    
- 
        Pokračujte ve vaření bez míchání, dokud brambory nezačnou zlátnout a povrchu začne být křupavý, asi 15 minut. Obsah hrnce promíchejte kleštěmi a za občasného míchání smažte dozlatova a dokřupava dalších 5 až 10 minut.
    
- 
        Hranolky přendejte děrovanou lžící na plechy vyložený pečicím papírem, aby se odsál přebytečný olej. Poté je dochuťte solí a podávejte.
    
    Zdroj: www.americastestkitchen.com; zdroj foto: iStock
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                             
                    
                                        
                                    Tajný trik profesionálů, jak připravit ty nejkřupavější hranolky jako v restauraci 3
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Tajný trik profesionálů, jak připravit ty nejkřupavější hranolky jako v restauraci 3
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock