Právě teď je správná doba připravit se na zimu. Zavařte, co můžete!

Připravit nálev podle receptu od babičky, vymýt sklenice, oprat okurky… Pokud máte zahrádku, pravděpodobně se u vás alespoň část léta nese ve znamení zavařování. A i když si možná každý rok říkáte, že příště už tolik sklenic zavařovat nebudete, v zimě pak železnou zásobu určitě oceníte. Zavařit navíc můžete téměř všechny druhy zeleniny – zkuste letos některý z méně tradičních druhů.

Zavařování je skvělý způsob, jak elegantně zpracovat přebytky ze zahrady a zároveň si na dlouhé zimní měsíce uchovat zásoby vitamínů. Velkou výhodou domácího zavařování je také to, že máte přesný přehled o tom, jakou zeleninu zpracováváte a co do sklenic přidáváte. Vyhnete se tak zklamání z chuti kupovaných sterilovaných konzerv a můžete si tak třeba sterilované okurky vyladit přesně podle svojí chuti.

Pokud nemáte zahrádku nebo štědrou babičkou, která vás zásobuje celé léto, i tak se vyplatí pustit se do zavařování. Během léta je sezonní zelenina levná a vyplatí se zajet na farmářské tržiště nebo přímo na farmu, případně zastavit u cesty, když potkáte stánek místního zahrádkáře. Ale nebojte se nakupovat i v běžných obchodech a třeba využít zeleninu v akci.

„Základem u zavařování je vždy kvalitní zelenina – zpracováváme jen čerstvé plody bez známek poškození či počínající hniloby. Pokud se rozhodneme zavařit kupovanou zeleninu, je vhodné dát přednost té z kontrolované produkce, třeba v podobě BIO nebo cenově přívětivější a neméně kvalitní IPZ zeleniny,“ doplňuje Jaroslav Neuman z Košík.cz.

A jaké druhy zeleniny zavařit?

Zavařit můžete drtivou většinu zeleniny, kterou doma pěstujete. Nemusíte se přitom držet jen „jednodruhových“ sklenic – popusťte uzdu fantazii a zkuste nakombinovat různé druhy dohromady, připravit si vlastní čatní, směsi na lečo či do salátů. Kromě receptů a nápadů už stačí jen čistá víčka a sklenice, zavařovací hrnec, trocha času a zavařování může začít.

  • Rajčata

Na slunci uzrálá rajčata se nedají s dováženou produkcí srovnat. Co ale dělat, když je nestíháte sníst? Uchovejte je na zimu. Zralá a nepoškozená rajčata operte, nakrájejte na poloviny a naskládejte do sklenic. Zalijte vodou, osolte a sterilujte při 80 °C asi 20 minut. Rajčata výrazněji nedochucujte, ať je můžete využít na více způsobů – třeba do těstovin, omáček nebo na domácí pizzu.

  • Květák

Odolal váš domácí květák nájezdům škůdců a nevíte, co s přebytky? Nebo se vám podařilo nakoupit větší množství za výhodnou cenu? Růžičky jednoduše operte, povařte dvě minuty ve vodě s citronem a poté zavařte. Využít můžete stejný nálev i postup jako u klasických okurek. Nakládaný květák vynikne třeba jako chutná příloha k masovým pokrmům, ale hodí se i do salátů.

  • Cuketa

Cuket se většinou urodí v krátké době velké množství, a tak existuje i nespočet receptů na jejich využití. Výhodou je univerzální chuť, díky které lze cuketu přidat do slaných i sladkých jídel a směle ji můžete také zavařit. Vyberte menší a mladé plody cca do 20 cm, které neobsahují mnoho semen a nejsou hořké. Cuketu nakrájejte na malé špalíčky a ty pak zavařte obdobně jako okurky.

  • Dýně

Dýně umí přinést opravdu bohatou úrodu, kterou většinou nemáme šanci spotřebovat. Asi nejoblíbenější odrůda hokaidó vynikne v polévkách, rizotu i ve sladkých dezertech a hodí se i k zavaření. „Z dýně si můžete připravit i chutné čatní. Na oleji osmahněte dva stroužky česneku, pět cibulí nakrájených nadrobno a přidejte cca 1,5 kg dýně nakrájené na kostičky. Dochuťte mletým zázvorem, římským kmínem, chilli papričkou a sójovou omáčkou. Duste půl hodiny, poté přidejte rajský protlak a povařte. Čatní sterilujte při 75 °C asi deset minut,“ Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz

  • Cibulky

Máte rádi malé pikantní cibulky? Připravte si je jednoduše doma, a získáte tak zdravější variantu večerního mlsání. Malé cibulky nejprve krátce povařte ve vodě s kyselinou citronovou, aby si zachovaly svou barvu. Poté jimi naplňte sklenice a přidejte klasický „okurkový“ nálev, následně sterilujte při 80 °C asi půl hodiny. Zavařit můžete i klasickou cibuli, tu je však třeba nakrájet na plátky.

  • Ředkvičky

Do salátů, k masu nebo jen tak – pokud jste ještě nezkoušeli nakládané ředkvičky, měli byste to napravit, protože jejich chuť vás mile překvapí. Na nálev budete potřebovat vodu, ocet, cukr, sůl, pepř a hořčičné semínko – vše chvíli povařte a nechte odstát. Ředkvičky očistěte, krátce předvařte a naplňte do sklenic, poté zalijte nálevem a sterilujte asi dvacet minut při 80 °C.

  • Žampiony

Nakládané žampiony jsou skvělou chuťovkou, kterou si můžete dopřát samotnou nebo s ní doplnit třeba drobné pohoštění pro návštěvu. K zavaření vyberte jen mladé, zdravé houby, které nejsou červivé. Žampiony očistěte, menší ponechte vcelku, větší můžete překrojit na polovinu. Navršte do sklenic, doplňte plátky mrkve a cibule a zalijte nálevem. Využijte stejný sladkokyselý jako na okurky, případně přidejte další koření podle svých chuťových preferencí. Sterilujte při 80 °C asi 15 minut.

Zdroj: Košík.cz, foto: se souhlasem Košík.cz, iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty