zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jitrocel má skvělé léčivé účinky
Autor: istock.com Jitrocel má skvělé léčivé účinky

Jitrocel má silné léčivé účinky. Vyrobte si z něj jednoduše domácí sirup

Češi považují jitrocel za plevel, přesto se jedná o rostlinu, která obsahuje úžasné množství léčivých látek a vitaminů. Skvělý je z něj sirup, který se vyplatí mít vždy při ruce.
Markéta Princová , 29.04.2022

reklama

Jitrocel je běžná listnatá rostlina, která by si díky svým schopnostem zasloužila označit spíše za bylinu než za plevel, a to alespoň z hlediska zdraví prospěšných látek, které ve své šťávě ukrývá. Je totiž plný vápníku a vitaminů A, C a K, dokáže léčit střeva, používá se jako jemný lék při kašli, zklidňuje kousnutí hmyzem nebo vyrážku, hojí řezné rány, a dokonce odvádí z těla toxiny.

Na celém světě se vyskytuje asi 200 druhů jitrocele. Roste nejčastěji na vlhkých místech, jako jsou mokřady nebo bažiny. Najdete ho také ve vysokohorských, polohorských nebo pobřežních oblastech.

Jitrocelový sirup oceníte především při kašli a nachlazení
Autor: iStock Jitrocelový sirup oceníte především při kašli a nachlazení

Vyrobte si z jitrocele léčivý sirup, který má super chuť a navíc při obtížích pomůže dětem i dospělým.

Připravte si (podle velikosti sklenice):

  • listy jitrocelu kopinatého
  • třtinový nebo hnědý nerafinovaný cukr
  • zavařovací sklenici
  • citron (nemusí být)

Nejdříve opláchněte listy jitrocele, dobře je osušte a nakrájejte na menší kousky. Připravte zavařovací sklenici, kterou je důležité dobře vyvařit v horké vodě a následně osušit. Do sklenice na dno začněte vrstvit jitrocel tak, aby bylo dno zaplněné. Následně na jitrocel nasypte asi centimetr cukru a poté opět vložte asi centimetr jitrocele. Pokud máte rádi citronovou chuť, na cukr vložte plátek umytého bio citronu. Takto pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Každou další vrstvu jitrocele rukou pořádně stlačte a upěchujte. Poslední vrstvou musí být cukr.

Naplněnou sklenici dobře uzavřete a postavte ji někam na slunné místo alespoň na deset dnů. Jitrocel pustí šťávu a cukr se v ní rozpustí. Po deseti dnech sklenici otevřete, sirup přeceďte přes jemné čisté plátýnko, listy rukou vymačkejte a hotový sirup přelijte nejlépe do tmavé uzavíratelné sklenice.

Sirup užívejte po lžičkách nebo ho přidávejte do čaje.

Zdroj: myshetlandgarden.com, abecedazahrady.dama.cz; foto: iStock.com

reklama

Související témata: jitrocel , sirup , plevel , bylina , léčivé rostliny , domácí sirup , co pomáhá při nachlazení , rýma , kašel , toxiny , pročištění těla

reklama

Přečtěte si také