reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Jedlé dárky do skleničky
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Jedlé dárky do skleničky

Jedlé dárky do skleničky aneb pod stromečkem prostřeno!

Věnovat cokoliv k jídlu je vždycky bráno s radostí. Ježíška ale nejvíc potěšíte, když se do jedlých dárků pustíte vlastnoručně. Není to nic složitého a radost (svou šikovností) uděláte nejen obdarovaným, ale i sobě!

Mandlovo-kokosové máslo s bílou čokoládou

Navrstvení všech těchhle rozkoší se prostě nedá označit jiným výrazem než božské.

  • 2 hrnky loupaných mandlí
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaového másla, rozpuštěného
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1–2 lžíce rozpuštěné bílé čokolády
  • semínka z 1 celé vanilky
  • ½ až ¾ lžičky jemné soli

1. Mandle dejte do nádoby robotu s nožovým nástavcem. Spusťte motor a nechte ho běžet, až se mandle začnou měnit na hladkou hmotu. Občas motor zastavte a směs seškrabujte ze stěn nádoby. Během prvních 5 minut mixování přidejte kokosový olej. 
2. Podle toho, jak výkonný máte přístroj, může mixování, během kterého se z celých mandlí stává hladká roztíratelná hmota, trvat několik, ale i dvacet minut. Nicméně v průměru to bývá asi 15 minut.
3. Až bude hmota máslovitě hladká, přidejte zbývající přísady a prošlehněte, jen aby se spojily. Přesuňte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu.

PRIMA TIP: Během mixování se směs hodně zahřívá a může se stát, že až přidáte zbývající suroviny, začne vypadat sraženě. Nic se neděje, mixujte asi o 5 minut déle a přidejte ještě kapku kokosového oleje, směs bude opět hladká.

Jedlé dárky do skleničky
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Jedlé dárky do skleničky


Domácí paštika s dezertním vínem

Máte-li kamarády, kteří rádi jezdí pod stan, tohle je přesně dárek pro ně. Na konzervy už ani nevzpomenou… a máte-li kamarády, kteří rádi povečeří v luxusním restaurantu, uděláte jim lahůdkou hodnou hotelu Ritz radost taky.

4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

  • 200 g másla
  • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • dílky z 1 pomeranče, bez membrán
  • hrst lístků tymiánu
  • 400 g kuřecích jater, nakrájených nahrubo
  • 50 ml portského nebo jiného dezertního vína

1. Do kastrolu dejte 100 g másla, rozehřejte na středním stupni a smažte něm šalotku, česnek, dílky pomeranče a lístky tymiánu asi 8 minut.
2. Přidejte játra a smažte zlehka ještě 4 minuty.
3. Vlijte víno, nechte minutku prohřát, pak směs přesuňte do mixéru. Rozšlehejte dohladka, přidejte zbylé máslo a znovu rozšlehejte. Přes jemné síto protřete do misky, pak přesuňte do sklenic. Uchovejte v chladu.

PRIMA TIP: Paštiku připravujte vždy jen krátce před dnem D. Je ale celkem jisté, že si ji obdarovaní zamilují – přidejte jim tedy k hotovému výrobku i recept.

Kořeněné ořechy

Slavná chuťovka úspěšně konkurující slaným burákům na všemožných pohoštěních a mejdanech po celém světě existuje v bezpočtu podob. Autor této verze s dokonale vyváženým poměrem chutí, slavný Yotam Ottolenghi, jen stručně dodává: „Množství surovin rovnou zdvoj- nebo ztrojnásobte. Závislost vzniká ihned.“

  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g makadamových ořechů
  • 120 g pekanových ořechů
  • 60 g neloupaných mandlí
  • 80 g dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce semínek černuchy seté (nigella seeds; nebo máku)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 2 snítky rozmarýnu, jen lístky
  • 2 lžičky nahrubo umletého černého pepře
  • 2 lžičky kajenského pepře

1. Troubu předehřejte na 170 °C. Na plechu vyloženém papírem na pečení promíchejte všechny suroviny kromě koření. Vložte do trouby a pečte 15 až 17 minut za občasného promíchání, až ořechy a semínka zhnědnou. 
2. Plechy vyndejte z trouby, vmíchejte oba druhy pepře a ochutnejte, případně ještě trochu osolte. Nechte vychladnout na plechu, občas promíchejte. Až ořechy vychladnou, přesuňte je do nádoby.

Jedlé dárky do skleničky
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Jedlé dárky do skleničky


Slaná karamelová omáčka

Poněkud lepkavou sladkost karamelu zázračně přebije troška soli. Hebká omáčka je dokonalou korunou jakékoliv zmrzliny a vlastně jakéhokoliv dezertu. Vydrží takřka nekonečně a brzy se bez ní nebudete umět obejít.

NA ASI 300 ML / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT

  • 60 ml vody
  • 200 g krupicového cukru
  • 160 ml 40% smetany ke šlehání
  • 45 g másla, nakrájeného na kousky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička soli

1. V silnostěnném kastrolu promíchejte vodu s cukrem a vařte za stálého míchání na středním stupni, až se cukr rozpustí a směs začne trochu bublat. Použijte dost velký kastrol, protože po přidání dalších přísad bude karamel kypět a v menší nádobě by mohl přetéct.
2. Přestaňte míchat a směs uveďte do varu. Zprudka vařte 4 až 12 minut, až nabude tmavě jantarové barvy.
3. Sundejte z plotýnky a do karamelu pomalu vmíchejte smetanu. Směs bude silně bublat, tak buďte opravdu opatrní. Pak postupně vmíchejte máslo, vanilku a sůl. Vlijte do mísy a nechte vychladnut, pak rozlijte do sklenic. Při uchovávání v chladu omáčka trochu ztuhne, před použitím ji nechte trochu rozehřát, například ve vodní lázni.

PŘIPRAVILA JITKA RÁKOSNÍKOVÁ A KLÁRA MICHALOVÁ
FOTO L. A. CREATIVE FOOD

Související témata: jedlé dárky , vánoční dárky

reklama

Přečtěte si také