Dort z melounu je skvělým překvapením na letní oslavu. Nikdo po něm nepřibere

Letní narozeniny mají oproti těm v zimních měsících velkou výhodu – můžete mít party na zahradě a navíc vám sluníčko dopřeje dlouhý den. Na druhou stranu, kdo by se chtěl v horku po senzačním grilovaným mase cpát sladkým zákuskem? Dort z melounu osvěží a pobaví všechny přítomné hosty. Zkuste ho.

Meloun je jedno z nejoblíbenějších letních druhů ovoce. Obsahuje převážně vodu a má skvělou osvěžující sladkou chuť. Navíc je nabitý vitaminem A, důležitým antioxidantem a pomocníkem našich očí.

Nekalorický dort jen z ovoce

K přípravě melounového dortu potřebujete akorát vodní meloun, pár kusů drobného bobulovitého ovoce, prkénko, párátka či dřevěné špejle, tác a ostrý nůž. Hodit se vám bude i fantazie a kreativita.

Při výrobě ovocného dortu navíc nemusíte nic šlehat ani péct. Zkrátka jen vymyslíte tvar, velikost dortu a začnete tvořit.

Zábava přichází hlavně při zdobení. Místo polevy a různých figurek se vše skládá z ovoce. Malé bobule, třešně, hrozny, dokonce i rybíz nebo plátky citrusů, to vše funguje báječně. Využijte také lístky máty, na dortu vypadají skvěle.

Výroba melounového dortu

Nejříve si rozmyslete, jak velký dort můžete z melounu vyrobit. Pokud máte spíš menší kus, doporučujeme připravit jednopatrový či možná dvoupatrový melounový korpus. Pokud máte ale meloun vetších rozměrů, nebojte se klidně třípatrového.

Nejdříve melounu seřízněte oba konce, abyste získali stabilní základ a meloun vám nikam neutíkal. Pak nožem opatrně odstraňte zelenou kůru, celá dužina musí zůstat vcelku.

Nyní z melounu vyřízněte části, které poslouží jako jednotlivá dortová patra. Prostředek dužiny je nejširší, poslouží tedy jako první největší patro. Odkrojte obě krajní užší části tak, aby vznikl uprostřed melounu ovál přibližně 5-10 cm široký.

Obkrojte misky a talířky

Jakmile budete mít naporcované tři vrstvy, najděte v kuchyni tři různě velké misky či talířky. Každé nádobí přiřaďte k jednomu melounovému kolu, hrdlem jej přitiskněte k dužině a podel hrany nožem vyřízněte do melounu kruh.

Připravte větší tác či talíř, na který největší kolo položte. Vezměte 4 dřevěné špejle a zapíchněte je pár centimetrů od prostředka tak, aby vytvořily mezi sebou čtverec. Na špejle pak napíchněte druhé menší kolo. Pokračujte, pokud chcete i třetí patro dortu.

Zdobení ovocem

Když jsou všechna melounová patra připevněna, přichází čas na zdobení ovocem. To jednoduše na kola připevníte párátky.

Začněte těmi největšími kousky ovoce, ať už jsou to třešně, ostružiny nebo jahody. Nezapomínejte ovoce prokládat mátou, vypadá to skvěle. Pak dort dozdobte menšími bobulemi. Na jedno párátko může klidně přijít více kousků ovoce.

Ať se rozhodnete svůj melounový dort ozdobit jakkoliv, přejeme vám při tvoření spoustu zábavy!

Zdroj: thelemonapron.com; zdroj foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty