Domácí pečený čaj zahřeje a navodí tu pravou podzimní atmosféru

Recept na pečený čaj

S příchodem sychravých dnů prahneme automaticky po zahřátí. Můžeme si zatopit v krbu, zachumlat se do deky, pleteného svetru nebo si připravit šálek horkého čaje. Pokud to bude čaj z pečeného ovoce a koření, krásně nám provoní byt a zahřeje i na duši.

Hrnek kouřícího čaje, co voní po skořici a vanilce, možná s kapkou rumu navíc, ale hlavně s porcí šťavnatého ovoce na dně. S takovým jsou i pošmourné podzimní dny hned veselejší! Žádné konzervanty ani umělá barviva. Jen ovoce a koření v kombinaci přesně podle vaší chuti. Cukr, který se do pečených čajů většinou přidává, můžete klidně vynechat, čaj sterilovat a nechat každého, ať si hrnek s čajem přisladí podle svého, třeba lžičkou medu.

Ovoce podle chuti a fantazie

Jak namíchat ovoce do pečeného čaje? Nejlépe podle vlastní chuti, není co zkazit. Receptů je tolik, kolik je hospodyněk, a často se pečený čaj připravuje prostě od oka a z toho, co se právě urodilo. Sáhněte po čemkoli, jen banánu se vyhněte. Ten nedělá v pečeném čaji dobrotu. Nezapomeňte k hodně sladkým plodům přidat i kyselou složku v podobě citrusů, lesního ovoce nebo rakytníku. Zásada, že ovoce musí být zralé a zdravé, platí i zde. Cokoli s náznakem plísně a hniloby hned vyhoďte, žádné vykrajování.

Kromě bobulí se hodí nejlépe hrušky, jablka, švestky i další peckovité plody. Skvěle ale chutná i čaj s exotickým ovocem jako ananas, kiwi, mandarinky, pomeranče či kaki.

Koření ovoní a ošálí smysly

Podzim a zima bez vůně hřebíčku, skořice a vanilky? Nemyslitelné! Poslední zmíněné umí i slušně ošálit smysly. Pokrmy ochucené vanilkou či skořicí se zdají přirozeně sladší a vy můžete ubrat na cukru. Skořice má na organismus navíc silně prohřívací účinek a o to nám jde. Koření přidávejte celé. Svitek skořice, vanilkový lusk či hvězdičku badyánu z hrnku čaje snadno vylovíte. Ve skleničkách se světlejším obsahem navíc působí náramně dekorativně. Drobnější koření, jako je hřebíček, anýz, kardamom či kousky sušené pomerančové kůry, je lépe zabalit do gázy.

PRIMA TIP: Čaj z pečeného ovoce je skvělým jedlým dárkem. Pořiďte si hezké sklenice a rozdávejte ho nejen o Vánocích.

S cukrem i bez cukru

Pečený čaj, který připravíte s cukrem, nemusíte sterilovat. Cukr (dává se ho běžně asi polovina váhy ovoce) obsah sklenice spolehlivě konzervuje, že i otevřená sklenička vám v lednici pár dnů vydrží. Stačí sklenice plnit ještě horkým pečeným čajem, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat zakryté utěrkou pomalu vychladnout.

Chcete mít cukr pod kontrolou? Využijte přirozené sladkosti ovoce a doslaďte čaj až zalitý v hrnku a podle individuální potřeby, ať už lžičkou kvalitního medu, nebo třeba čekankovým sirupem. Ovoce pečte jen s kořením a špetkou soli, která sladkou chuť ovoce zvýrazní a „vytáhne“. Takto upečený čaj budete muset sterilovat na 80 °C asi 20 minut.

Princip je jednoduchý

V přípravě domácího pečeného čaje nehledejte žádné složitosti. Zkombinujte oblíbené ovoce, umyté a nakrájené na centimetrové kousky ho smíchejte s kořením a pečte zakryté na 200–220 stupňů asi půl hodiny. Ovoce během pečení občas promíchejte a nakonec ještě odkryté krátce dopečte. Podlívat netřeba, pustí dost šťávy. Čaj plňte spíše do menších sklenic, čistých a vyvařených. Pokud jste vynechali cukr, tak ještě sterilujte.

PRIMA TIP: Do každé skleničky můžete přidat navrch lžičku až dvě rumu nebo slivovice, hruškovice apod. Čaj to pěkně ovoní, nápoji dodá další rozměr a alkohol pomůže i s konzervací.

Pečený čaj z bobulí

  • 1 kg čerstvých nebo mražených bobulí (jahody, maliny a borůvky)
  • 400 g cukru (nemusí být)
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Pečený čaj s vůní exotiky

  • 1 velký ananas
  • 5 středních kiwi
  • 400 g cukru (nemusí být)
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička sušené pomerančové kůry
  • malý kousek zázvoru
  • ½ čajové lžičky kardamomu

ZDROJ: REDAKCE

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty