Ať už máte vlastní úrodu, nebo jste koupili bedýnku sladkých hrušek od farmáře, naše tipy na jejich zpracování se vám budou hodit.
5 tipů, jak v kuchyni využít a uchovat hrušky na zimu
Ovoce je v supermarketech dostupné celoročně a my jsme zpohodlněli. Co naše babičky neuskladnily nebo včas nezpracovaly v sezoně, prostě nebylo. Zavařovaly se kompoty, vařily marmelády, sušily se křížaly. Současný trend důrazu na kvalitu a sezonnost potravin ale stále sílí a tradiční formy zpracování úrody jsou opět v kurzu. Pokud se vám urodilo dost hrušek nebo jste výhodně nakoupili u místních pěstitelů, máme pár tipů právě pro vás.
Hrušku i se slupkou
Hrušku tvoří z 80 % voda. Nutričně hodnotná je především slupka a dužina těsně pod slupkou. Proto je důležité hrušku neloupat, ale konzumovat ji celou. Obsahuje značné množství vlákniny, je zásobárnou vitamínu B, C a K a najdeme v ní také draslík, měď, železo, aminokyseliny, rostlinné antioxidanty a další cenné látky.
Dobře je uskladněte
Zdravé, pevné plody se hodí k uskladnění. Hrušky sklízejte ještě zelené (pár dnů před dozráním) a uložte je v dřevěné bedýnce na chladném místě. Plody trhejte vždy se stopkou, prodlouží to jejich trvanlivost, a dávejte pozor, aby se neotloukly. Do lísky je ukládejte stopkou nahoru, ideálně jen v jedné vrstvě. Když bedýnku vyložíte senem nebo slámou, opět zamezíte otlačení a předčasnému znehodnocení ovoce. Úrodu pravidelně kontrolujte, a pokud hruška začne kolem stopky měknout, volá po okamžité konzumaci.
PRIMA TIP: Hrušky dozrávají od stopky. Pokud konce stopek namočíte do rozehřátého vosku, proces dozrávání zpomalíte.
Zavařte je ve vlastní šťávě
Sezonní, lokální a ještě bez přidaného cukru. Hrušky zavařené jen tak, bez nálevu, jsou nejjednodušší na přípravu a vždy po ruce. Skvěle se hodí na snídani nebo dopolední svačinu – doplní hřejivou kaši, můžete je přidat do jogurtových smoothie a úžasně chutnají i s trochou tvarohu nebo šlehaného řeckého jogurtu.
Vyberte zdravé, zralé (ale pevnější) hrušky, omyjte je, rozčtvrťte a zbavte jádřince. Naskládejte je do čistých sklenic, zavíčkujte a sterilizujte 20 minut na 80 °C.
Křížaly a pracharanda
Běžně si pod křížalami představíme sušené plátky nebo osminky jablek, ale udělat je můžeme i z hrušek. Jsou sladké a hodí se na přímou konzumaci nebo z nich můžete umlít prášek, tzv. pracharandu. Tu používaly naše babičky na přislazení buchet a koláčů (částečně i místo drobenky), k oslazení obilných kaší či jogurtů nebo z ní byl po zalití vroucí vodou výborný hruškový čaj.
Hrušky omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtky. Sušte nejprve na 40 stupňů a po zavadnutí dosušte na 70 stupňů. Správně usušené křížaly jsou suché, ale stále měkké a pružné. Uchovávejte je v papírovém nebo plátěném sáčku v suchu a chladu. Takto uskladněné vydrží i dva roky.
PRIMA TIP: Křížaly zůstanou světlé i po usušení, pokud je nakrájené ihned vložíte do vody s trochou octa nebo citronové šťávy. Postačí lžíce na litr vody. Poté je osušíte kuchyňskou utěrkou a dáte sušit.
Podarujte blízké
Podzimní nadúroda hrušek přímo svádí k tomu, abychom připravili něco dobrého, co můžeme později věnovat přátelům a rodině ve formě neotřelého dárku. Ať už to bude hruškový džem, hruškové máslo, pečený čaj nebo čatní, jedlý dárek potěší vždy.
Tradiční štrúdl netradičně
Štrúdl s jablky dělá kdekdo. Zkusili jste ho s hruškami a vlašskými ořechy? Na náplň nechte zkaramelizovat nakrájené hrušky na másle se dvěma lžícemi třtinového cukru. Nechte je vychladnout, přimíchejte rozinky v rumu, jemně sekané vlašské ořechy a na másle orestovanou strouhanku. Vše ovoňte vanilkou a skořicí. Na vyválené listové těsto rozprostřete náplň, zaviňte, potřete vejcem, propíchejte na několika místech a upečte do zlatova na 200 °C.
ZDROJ FOTO: ISTOCK