Ze špatného vína dobrý svařák neuděláte. Vsaďte na kvalitu a chuť dolaďte kořením dle charakteru vína

Každé roční období si můžeme zpříjemnit nějakým sezonním drinkem. Tím zimním je bezpochyby svařené víno. Proč ovšem zůstat jenom u klasiky, když máme tolik rozmanitých přísad? Hlavně ale nepodceňujte volbu vína. I svařák si zaslouží to kvalitní.

Když se řekne svařák, většině z nás se rozlije ve tváři blažený výraz a zasní se nad voňavým nápojem plným skořice, hřebíčku a badyánu. Svařené víno je u nás velmi oblíbené a je nedílnou součástí předvánočních trhů, kde potěší a báječně prohřeje. Nicméně ruku na srdce – přemýšleli jste o něm jako o víně, které má své kvality? Napadlo vás někdy, že byste se odpoutali od jeho tradiční receptury? Že jsou třeba i jiné možnosti, čím ho obohatit? A že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?

„Svařák je mezi lidmi, kteří se zabývají profesně vínem, poměrně kontroverzním tématem. Na jednu stranu se tomu nevidím, ale na stranu druhou ho o to více považuji za zábavné. Může být zpestřením someliérské práce,“ vysvětluje národní someliérka Klára Kollárová.

I se svařákem lze pracovat jako s pokladem, kterým nás obdařily vinice. Coby základ tedy volme dobré víno. Mělo by být suché a kvalitní, sladkost svařáku se totiž finalizuje množstvím rozvaru.

Základem dobrého svařáku je rozvar, který se musí předem připravit na bázi cukru a vybraného koření. Opatrně ovšem se skořici! Pokud jí bude příliš, bude v rozvaru dominovat její hořkost. V ideálním případě vyzkoušejte poměr jednotlivých koření napřed v kombinaci s vínem. Pak už jenom zvolte správný poměr vína a rozvaru.

Jistě se shodneme na tom, že každé víno má nějaký charakter. Tudíž i se svařáky si můžeme poměrně barvitě vyhrát.

„Ovocnější vína jako frankovka nebo Modrý portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou i výrazné koření, jako je jalovec nebo rozmarýn a třeba také tmavé ovoce – ideální jsou sušené švestky,“ pokračuje zkušená someliérka a ještě dodává své další postřehy na párování vína a surovin. „Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i Svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou, nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas.“

Při přípravě svařeného vína můžete bezvadně experimentovat. Nebojte se přidávat i výraznější suroviny, které by vás třeba ani nenapadly. Co třeba taková vanilka, grep, nové koření, kmín, rybíz, pepř, bazalka, granátové jablko? Dá se s tím krásně vyhrát.

Zdroj: www.vinazmoravyvinazcech.cz

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty