Drobenka
- máslo 4 lžíce
Postup přípravy
Z teplého mléka si s troškou cukru a mouky uděláme kvásek. Ve zbytku mléka rozmícháme vejce a ze zbytku surovin vypracujeme se změklým máslem rychle hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a dáme na 30 minut vykynout na teplé místo. Připravíme si ovoce a pak i drobenku. Čerstvá, oloupaná a pokrájená jablka si nejprve lehce rozsekáme v mixéru a trošku podusíme s cukrem a skořicí. Tuto hmotu dáme na vymazaný pekáč, kam jsme rozprostřeli vykynuté těsto. Ještě posypeme čerstvými nebo mraženými borůvkami. Navrch hustě posypeme ořechovou drobenkou. Pečeme v troubě při 200 stupních asi půlhodiny dozlatova.
Ořechová drobenka:
Ručně si v hmoždíři utlučeme 100 g vlašských ořechů. Přidáme k nim moučkový cukr, skořicový cukr, 4 lžíce studeného másla. Promísíme, promačkáme a dáme navrch na ovoce na koláči.
Jablkovo-borůvkový koláč
Ingredience:
Kynuté těsto:
- 50 g cukru
- 300 g polohrubé a hladké mouky v poměru 1:1
- 150 ml mléka
- vejce
- rum
- špetka soli
- 50 g másla
- čerstvé nebo sušené droždí
Drobenka:
- 100 g vlašských ořechů
- moučkový cukr
- skořicový cukr
- 4 lžíce másla