Makové buchtičky se šodó a rumovým sirupem

Moje hodnocení
5x

V novém letním menu oblíbené průhonické restaurace Babiččina zahrada najdete výborný dezert v podání šéfkuchaře Radka Davida. Jeho buchtičky s vanilkovou omáčkou a makovou náplní nám chutnaly tak moc, že jsme ho požádali, aby se s námi podělil o recept.

8 porcí
60 minut
česká

Buchtičky

Maková náplň

Rumový sirup

Vanilkové šodó

Postup přípravy

  1. Buchtičky: Do mísy dejte mouku, droždí, teplé mléko, citrónovou kůru, utřené žloutky s cukrem a v robotu vymíchejte hákem. Nakonec přidejte olej, sůl a vymíchejte do hladka.
  2. Nechte kynout na teplém místě 30 minut.
  3. Těsto rozválejte, vypíchejte kolečka, která naplňte makovou náplní a utáhněte.
  4. Naskládejte buď do pekáčku, nebo do kulatých malých kroužků, které vytřete olejem. Nechte ještě 30 minout nakynout a pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180°C 8 minut. Po upečení potřete rumovým sirupem.
  5. Maková náplň: Do vroucího mléka dejte mák, cukr, kůra a provařte a nechte vychladnout.
  6. Rumový sirup: Všechny ingredience dejte do rendlíku a společně provařte.
  7. Šodó: Mléko, smetanu a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku přiveďte k varu. Nechte 10 minut odstát a nalijte na vymíchané žloutky s cukrem. Znovu nalijte do rendlíku a zahřejte na teplotu na 80-82 °C a míchejte, až omáčka mírně zhoustne. Přeceďte přes cedník a podávejte s buchtičkami v hlubokém talíři.

PRIMA TIP: V prostorné zahradě restaurace Babiččina zahrada vládne kouzelná atmosféra a všude voní bylinky. Vychutnejte si zde novinky v letním menu - třeba šťavnaté kachní kroupoto s kachními játry a marinovanou šalotkou nebo netradičně připravená hovězí líčka po znojemsku s domácí nakládanou okurkou a podávané s bylinkovou tarhoňou.

Vyzkoušejte také recept na tradiční české kynuté buchty podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Radek David


Přečtěte si také

Recepty