Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makové buchtičky se šodó a rumovým sirupem
V novém letním menu oblíbené průhonické restaurace Babiččina zahrada najdete výborný dezert v podání šéfkuchaře Radka Davida. Jeho buchtičky s vanilkovou omáčkou a makovou náplní nám chutnaly tak moc, že jsme ho požádali, aby se s námi podělil o recept.
do 2 hodin
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
Buchtičky:
- hladká mouka 500 g
- droždí 25 g
- cukr krupice 50 g
- žloutky 3 ks
- olej 50 g
- sůl 2 g
- mléko 200 g
- jemně nastrouhaná citronová kůra
Maková náplň:
- mletý mák 140 g
- mléko 150 g
- cukr krupice 50 g
- citronová kůra z 1/2 citronu
Rumový sirup:
- cukr krupice 50 g
- voda 30 g
- rum 20 g
Vanilkové šodó:
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 g
- plnotučné mléko 150 g
- cukr krupice 30 g
- žloutky 80 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Buchtičky: Do mísy dejte mouku, droždí, teplé mléko, citrónovou kůru, utřené žloutky s cukrem a v robotu vymíchejte hákem. Nakonec přidejte olej, sůl a vymíchejte do hladka.
- Nechte kynout na teplém místě 30 minut.
- Těsto rozválejte, vypíchejte kolečka, která naplňte makovou náplní a utáhněte.
- Naskládejte buď do pekáčku, nebo do kulatých malých kroužků, které vytřete olejem. Nechte ještě 30 minout nakynout a pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180°C 8 minut. Po upečení potřete rumovým sirupem.
- Maková náplň: Do vroucího mléka dejte mák, cukr, kůra a provařte a nechte vychladnout.
- Rumový sirup: Všechny ingredience dejte do rendlíku a společně provařte.
- Šodó: Mléko, smetanu a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku přiveďte k varu. Nechte 10 minut odstát a nalijte na vymíchané žloutky s cukrem. Znovu nalijte do rendlíku a zahřejte na teplotu na 80-82 °C a míchejte, až omáčka mírně zhoustne. Přeceďte přes cedník a podávejte s buchtičkami v hlubokém talíři.
PRIMA TIP: V prostorné zahradě restaurace Babiččina zahrada vládne kouzelná atmosféra a všude voní bylinky. Vychutnejte si zde novinky v letním menu - třeba šťavnaté kachní kroupoto s kachními játry a marinovanou šalotkou nebo netradičně připravená hovězí líčka po znojemsku s domácí nakládanou okurkou a podávané s bylinkovou tarhoňou.