Makové buchtičky se šodó a rumovým sirupem

Moje hodnocení
1x

V novém letním menu oblíbené průhonické restaurace Babiččina zahrada najdete výborný dezert v podání šéfkuchaře Radka Davida. Jeho buchtičky s vanilkovou omáčkou a makovou náplní nám chutnaly tak moc, že jsme ho požádali, aby se s námi podělil o recept.

8 porcí
60 minut
česká

Buchtičky

  • hladká mouka 500 g
  • droždí 25 g
  • cukr krupice 50 g
  • žloutky 3 ks
  • olej 50 g
  • sůl 2 g
  • mléko 200 g
  • jemně nastrouhaná citronová kůra

Maková náplň

  • mletý mák 140 g
  • mléko 150 g
  • cukr krupice 50 g
  • citronová kůra z 1/2 citronu

Rumový sirup

  • cukr krupice 50 g
  • voda 30 g
  • rum 20 g

Vanilkové šodó

  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 g
  • plnotučné mléko 150 g
  • cukr krupice 30 g
  • žloutky 80 g
  • vanilkový lusk 1/2 ks

Postup přípravy

  1. Buchtičky: Do mísy dejte mouku, droždí, teplé mléko, citrónovou kůru, utřené žloutky s cukrem a v robotu vymíchejte hákem. Nakonec přidejte olej, sůl a vymíchejte do hladka.
  2. Nechte kynout na teplém místě 30 minut.
  3. Těsto rozválejte, vypíchejte kolečka, která naplňte makovou náplní a utáhněte.
  4. Naskládejte buď do pekáčku, nebo do kulatých malých kroužků, které vytřete olejem. Nechte ještě 30 minout nakynout a pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180°C 8 minut. Po upečení potřete rumovým sirupem.
  5. Maková náplň: Do vroucího mléka dejte mák, cukr, kůra a provařte a nechte vychladnout.
  6. Rumový sirup: Všechny ingredience dejte do rendlíku a společně provařte.
  7. Šodó: Mléko, smetanu a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku přiveďte k varu. Nechte 10 minut odstát a nalijte na vymíchané žloutky s cukrem. Znovu nalijte do rendlíku a zahřejte na teplotu na 80-82 °C a míchejte, až omáčka mírně zhoustne. Přeceďte přes cedník a podávejte s buchtičkami v hlubokém talíři.

PRIMA TIP: V prostorné zahradě restaurace Babiččina zahrada vládne kouzelná atmosféra a všude voní bylinky. Vychutnejte si zde novinky v letním menu - třeba šťavnaté kachní kroupoto s kachními játry a marinovanou šalotkou nebo netradičně připravená hovězí líčka po znojemsku s domácí nakládanou okurkou a podávané s bylinkovou tarhoňou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Radek David


Přečtěte si také

Recepty