Buchtičky
- hladká mouka 500 g
 - droždí 25 g
 - cukr krupice 50 g
 - žloutek 3 ks
 - olej 50 g
 - mléko 200 g
 - citronová kůra (jemně nastrouhaná )
 - sůl 2 g
 
Maková náplň
- mletý mák 140 g
 - mléko 150 g
 - cukr krupice 50 g
 - citronová kůra z 1/2 citronu
 
Rumový sirup
- cukr krupice 50 g
 - voda 30 g
 - rum 20 g
 
Vanilkové šodó
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 g
 - plnotučné mléko 150 g
 - cukr krupice 30 g
 - žloutek 80 g
 - vanilkový lusk 1/2 ks
 
    
    
Postup přípravy
- Buchtičky: Do mísy dejte mouku, droždí, teplé mléko, citrónovou kůru, utřené žloutky s cukrem a v robotu vymíchejte hákem. Nakonec přidejte olej, sůl a vymíchejte do hladka.
 - Nechte kynout na teplém místě 30 minut.
 - Těsto rozválejte, vypíchejte kolečka, která naplňte makovou náplní a utáhněte.
 - Naskládejte buď do pekáčku, nebo do kulatých malých kroužků, které vytřete olejem. Nechte ještě 30 minout nakynout a pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180°C 8 minut. Po upečení potřete rumovým sirupem.
 - Maková náplň: Do vroucího mléka dejte mák, cukr, kůra a provařte a nechte vychladnout.
 - Rumový sirup: Všechny ingredience dejte do rendlíku a společně provařte.
 - Šodó: Mléko, smetanu a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku přiveďte k varu. Nechte 10 minut odstát a nalijte na vymíchané žloutky s cukrem. Znovu nalijte do rendlíku a zahřejte na teplotu na 80-82 °C a míchejte, až omáčka mírně zhoustne. Přeceďte přes cedník a podávejte s buchtičkami v hlubokém talíři.
 
PRIMA TIP: V prostorné zahradě restaurace Babiččina zahrada vládne kouzelná atmosféra a všude voní bylinky. Vychutnejte si zde novinky v letním menu - třeba šťavnaté kachní kroupoto s kachními játry a marinovanou šalotkou nebo netradičně připravená hovězí líčka po znojemsku s domácí nakládanou okurkou a podávané s bylinkovou tarhoňou.
Vyzkoušejte také recept na tradiční české kynuté buchty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE