Head
- zelí 1 kus
- vepřové + hovězí maso 700 g
Marykla
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Celou hlávku zelí si jen chvíli povaříme, aby listy změkly a dobře se s nimi pracovalo. Mleté maso si promícháme s pokrájeným uzeným masem a okořeníme ho. Maso dáme na spařený list, zamotáme do válečku a postupně vkládáme do zapékací mísy vyložené cibulí a rajčaty. Pokrm nakonec zalijeme sterilovanými rajčaty a dáme do rozehřáté trouby. Necháme řádně podusit a zapéct, až nás na konci odmění dobrá šťáva.
2. Na přílohu – placky marykly (marikly) - dáme do mísy mouku, vejce, špetku soli, kvásek. To vše rozmícháme a dolijeme vodou, tak aby vzniklo středně tuhé těsto. Propracujeme a rozválíme na centimetrovou tloušťku. Hrníčkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, která opečeme na oleji nebo nasucho na plotně či teflonové pánvi. Hotové placky nahrazují v tradiční romské kuchyni pečivo.