Marináda
- extra virgin olivový olej 60 ml
- pomerančová šťáva 60 ml
- citronová šťáva 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- chilli koření 1 lžička
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- med 1/2 lžíce
- černý pepř (nahrubo podrcený) 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- pomerančová kůra 1/2 lžičky
- sušený tymián 1 špetka
Kuře
- kuřecí stehenní řízek 1 kg
- koření (na kuře, viz Prima tip) 3 lžíce
- cibule 1 ks
Postup přípravy
- Přísady na marinádu promíchejte v misce nebo uzavíratelném plastovém sáčku. Maso nakrájejte na kostky, vložte do marinády a ponechte v ní nejméně 1 hodinu, nejvýš 8 hodin.
- Rozehřejte gril. Maso vyndejte z marinády, nechte trochu okapat a napichujte na špízy střídavě s plátky cibule a pak špízy potřete kořenicí směsí.
- Položte na gril a opékejte z jedné strany asi 8 minut, pak obraťte a grilujte ještě asi 7 minut, až bude maso propečené a zlaté.
PRIMA TIP: Výborné koření na kuře si připravte do zásoby. Smíchejte ½ hrnku nahrubo nadrceného pepře, ¼ hrnku papriky, pálivé nebo sladké či ve směsi, ¼ hrnku sušeného granulovaného česneku, 2 lžíce rozemnuté sušené šalvěje a 1 lžíci sušeného rozemnutého tymiánu. Uchovejte ve sklenici na chladném a suchém místě.
Vyzkoušejte také neodolatelnou živáňskou pečeni v troubě či na grilu podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE