Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji mírně dozlatova. Přidáme rýži, kterou opražíme s cibulí za stálého míchání, dokud mírně nezesklovatí. Přidáme 750 ml vody a dvě menší polévkové lžíce Vegety. Uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou, odstavíme a necháme 20 minut dojít.
Ingredience na přílohu č. 2: 1 kg mrkve100–150 g cukru krystal
postup:
Karotku očistíme a necháme na ní asi 3 až 5 cm natě. Položíme vedle sebe na plech a posypeme cukrem. Vložíme do rozehřáté trouby (200 °C) a necháme zkaramelizovat.
Maso a omáčka
Ingredience: 1,8 kg hovězího masa2 kedlubny1 paprika200 ml smetany na vařeníčerný pepř (mletý)Vegeta nebo sůlprovensálské kořenízázvormouka hladká (na zahuštění)mléko (podle potřeby)
postup:
Do hrnce vložíme maso, kedlubnu, papriku, přidáme mletý pepř a Vegetu, zalijeme vodou a vaříme, dokud maso úplně nezměkne. Uvařené maso vyndáme z hrnce. Vývar v hrnci rozmixujeme včetně kedlubny a papriky. Omáčku uvedeme do varu. Rozmícháme smetanu s trochou hladké mouky a pomalu vmícháme do vývaru. Dochutíme zázvorem a provensálským kořením.
Maso nakrájíme na dlouhé plátky. Dva plátky rozložíme na talíř a polovinu masa polejeme omáčkou. Do hrnečku, který vypláchneme studenou vodou, nabereme rýži a vyklopíme na talíř. Na maso položíme dvě flambované karotky a ihned podáváme.
Hlavní chod
Dva na zastávce
Ingredience na přílohu č. 1:
- 500 g rýže na rizoto
- 1 velká cibule
- 2 polévkové lžíce Vegety
- olej (na opražení cibule)
- 750 ml vody