Boloňská omáčka
- parmezán
Postup přípravy
Suroviny na těstoviny smícháme a vypracujeme nudlové těsto. Pomocí strojku na těstoviny uděláme tenké pláty, které pak také pomocí strojku nakrájíme na asi centimetr široké nebo půlcentimetrové nudle, které vaříme krátce v osolené vodě – stačí asi jen čtyři minuty.
Maso osolíme, opepříme. Rozehřejeme olivový olej a polovinu masa osmahneme, a když je opečené, tak přidáme druhou polovinu masa a opět restujeme. Podlijeme vínem a necháme vařit.
Nakrájíme si najemno slaninu, cibuli, mrkev a celer. Na másle nejprve osmahneme slaninu, poté mrkev, celer a na závěr cibuli. Podušené maso na víně přidáme k zelenině, podlijeme vývarem a přidáme protlak, pasírovaná rajčata i rajčata z plechovky. Přidáme koření a pečeme v troubě aspoň dvě a půl hodiny.
Hustou masovou směs v omáčce podáváme s těstovinami, posypeme parmezánem a ozdobíme lístky bazalky.