Komerční sdělení
, Lea Janochová

Díky horku zraje 3x rychleji než ostatní: Rum Pampero™ nese chuť Venezuely

Tradice, umění jedinečné chuti a dovednost spojovat lidi po celém světě. To dokáže kvalitní rum. Na světě se jich vyrábí nepřeberné množství, ovšem ne všechny jsou si rovny. Právě chuť rumu totiž nese jedinečné poselství o ingrediencích vybraných k výrobě, které dokáže prozradit i sebemenší ústupek kvalitě a naopak vyzdvihnout péči a lásku, s nimiž suroviny vyrostly a staly se součástí likéru, jenž má mimořádně dlouhou tradici. Pít rum nevyžaduje pouze dostatek zodpovědnosti a sebekontroly, ale také touhu objevovat, co ukrývá tekuté zlato s jantarovým nádechem.

Rum Pampero™ dnes najdete snad v každé zemi na světě. Jeho domov ovšem leží západně od Venezuely, je jím palírna La Miel, což španělsky znamená med. Vyznavači kvalitních rumů by toto místo bez pochyby označili za kouzelné, roste tu jedna z nejsladších cukrových třtin a vyvěrá tu průzračně čistá voda.

Voda a třtina, základ rumu

Právě voda přitom ve výrobě rumu hraje zásadní roli. Kvalita a obsah minerálů je základním faktorem rozhodujícím o jeho chuti. A znamená klíčový rozdíl mezi rumy Pampero™ a těmi karibskými. Není to totiž upravená mořská či jiná odpadní voda z primární destilace, nazývané taktéž „vinazas“ nebo dunder. Palírna má vlastní zdroj přírodní vody s nízkou přítomností mikrobiologického života, kterou dále využívá při fermentačním procesu.

Vysoké teploty během dne a nízké přes noc - to jsou optimální povětrnostní podmínky pro pěstování cukrové třtiny, která pravidelný až osmistupňový rozdíl vnímá velmi pozitivně. Je totiž ideální pro vytvoření krystalového cukru. Více než 80 % rostlin potřebných k výrobě Pampera™ roste ve Venezuele, vyznačují se jednou z nejvyšších hladin sacharózy v Americe. A je to právě vysoký obsah cukru, co vytváří čistší a kvalitnější alkohol Pampero™.

Chuť Venezuely v každé kapce

Je to také láska a maximální možná péče, co se v chuti třtiny a tedy i samotného rumu projeví při každém doušku. A připomene temperament kraje, z něhož Pampero™ pochází, i cestu, kterou si každá kapka vyhlášeného venezuelského rumu musí projít.

Palice cukrové třtiny po sklizni putují co nejrychleji do mlýna, kde po nasekání projdou řadou válečků a mlýnků, které z ní vymačkají „panenský med“. Pak přichází na řadu nepřetržité odpařování, zatímco vzniká další cukr a melasa.

Následuje fermentace v palírně La Miel, při které na melasu působí kvasinky a čistá voda. Právě tehdy vzniká alkohol. Dále přichází čas na třífázovou destilaci a zředění na 96 % až 50 %. Výrobci Papmera™ používají charakteristický destilační proces.

Rum na dosah

Aby lihovina dosáhla hladší a komplexnější kvality, zraje v sudech z bílého dubu. Třísloviny, příchutě i barvy nasává pálenka z porézního dřeva, její vlastnosti určují také měnící se teploty v okolí. S trochou nadsázky můžeme říci, že jak sud „dýchá“, umožňuje působení složitých oxidačních změn chemického složení na to, co časem budeme moci nazývat rumem.

Jeho část se vypaří skrz dřevo, říká se tomu „andělský podíl“, ročně představuje až 9 % ztrátu. Vysoký údaj dosvědčuje intenzitu horkého počasí a podmínky stárnutí rumu ve Venezuele, v chladnějších oblastech se totiž pohybuje kolem pouhých 2 % ročně.

Jednoduše řečeno, čím vyšší teploty, tím intenzivněji rum zraje. Pro zajímavost - ve srovnání se skotskou nebo koňakem rum Pampero™ zraje asi třikrát rychleji. A v praxi to znamená, že sedmiletý rum z Venezuely bude mít přibližně stejné vlastnosti jako jeho 21 let starý kolega ze Skotska.

Velmi zásadní je také variabilita rumů Pampero™, každá varianta je totiž namíchaná odlišně. Všechny se ovšem pyšní jedinečnou vůní i chutí, které jsou mimořádně příjemné a konzistentní. A i proto se Pampero™ liší od ostatních rumů, je totiž namícháno z různých typů rumů různého stáří.

Autor článku

Komerční sdělení

Autor článku

Lea Janochová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty