Suroviny
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 50 g
- máslo 100 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- hořká čokoláda (70 % kakaa) 200 g
- griotka 2 lžíce
- višně (hrst sušených višní, namočených na 30 minut v trošce griotky, nemusí být)
- kakao (holandského typu na obalení) 4 lžíce
Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Smetanu, máslo a cukr dejte do kastrůlku a za stálého míchání zahřívejte, než se cukr i máslo rozpustí, pak hned odstavte. Čokoládu nalámejte do směsi a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí, potom vmíchejte i griotku a máte-li, tak i sušené višně. Pak kastrůlek uložte do chladu, nejlépe přes noc, aby čokoládová hmota pěkně ztuhla.
- Do hlubokého talíře nasypejte kakao. Dvěma lžičkami odkrajujte ze ztuhlé lanýžové hmoty malé kousky a co nejrychleji zaoblete konečky prstů. Nesnažte se dosáhnout dokonalého tvaru. Lanýže se jmenují podle přírodních lanýžů, které také nejsou dokonale kulaté. Pak je ihned důkladně obalte v kakau. Z každého oklepněte přebytečné kakao a lanýž dejte do cukrářského košíčku, nejlépe hnědého (neupatlá se od kakaa).
- Pak je dejte znovu vychladit. Pokud chcete lanýže dát jako dárek, použijte nízkou krabičku, do které se vám vejdou v jedné vrstvě – nesnažte se je skládat na sebe. Shora je vystelte hezkými ubrousky a přiklopte. Skladujte v chladničce.