Žloutkové věnečky
- tuk 125 g
Čokoládová pěna
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Dezert:Čokoládová pěna, muffin
postup:Na čokoládovou pěnu nastrouhejte 50 g čokolády a dejte stranou. Zbytek rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Ve velké míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Přidejte polovinu cukru a znovu šlehejte, pak přisypte zbylý cukr a vyšlehejte sníh, až je lesklý. V jiné míse ušlehejte smetanu. K čokoládě vmíchejte dvě lžíce sněhu, aby konzistence trochu povolila. Pak směs přelijte do mísy se sněhem a opatrně promíchejte. Zlehka vmíchejte také šlehačku a dvě třetiny nastrouhané čokolády. Rozdělte do šálků a dejte aspoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Ozdobte zbylou čokoládou. Na čokoládové muffiny si předehřejte troubu na 180 °C. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte. Nakonec přidejte mléko, čokoládu pokrájenou na malé kousky a vše ještě jednou promíchejte. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct.