Petra Stahlová

Panforte

Moje hodnocení
8x

Tradiční italský vánoční dezert pochází ze středověkého městečka Siena v Toskánsku a velmi elegantně zužitkovává nejrůznější zbylé kandované ovoce a ořechy, kterým dodává chuť aromatické koření. K jejich spojení stačí jen čokoláda, kokosový olej a agávový sirup, který můžete podle chuti nahradit medem nebo zlatým kukuřičným sirupem. Zabalený v alobalu vydrží mnoho týdnů vláčný. 

8 porcí
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ořechy vsypte na plech a restujte je v troubě předehřáté na 140 °C zhruba 10 minut, až se rozvoní a jemně ztmavnou. Vyjměte je a nechte zchladnout.
  2. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůrou a sušeným ovocem (fíky a meruňky pokrájejte na menší kousky).
  3. Čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup rozehřejte ve vodní lázni dohladka. Vmíchejte moučnou směs s ořechy.
  4. Dortovou rozevírací formu o průměru 16 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Pokud používáte ráfek, vymažte ho máslem nebo olejem a položte na silikonovou podložku nebo plech vyložený pečicím papírem. Směs natlačte do rovnoměrně do ráfku (dobře to jde navlhčenou rukou). Povrch uhlaďte a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 10–12 minut. Panforte by mělo být po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte zchladnout ve formě, vyjměte a posypte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petra Stahlová

Veganské dezerty Petra Stahlová

Cukrářka Petra Stahlová svým uměním boří mýty o tom, že veganské dezerty jsou nevzhledné a zdravé na úkor chuti. Vychází z francouzské cukrařiny a precizní zpracování surovin i zaměření na detail činí z jejích dortíčků a zákusků skvosty, které zaujmou na první pohled i na první sousto. Pak vás skutečně překvapí, že neobsahují vejce, mléko ani další živočišné produkty a jsou čistě rostlinné. Kuchařku rozdělila do sedmi kapitol – Pečení, Tartaletky, Dezerty, Servírované dezerty, Zmrzliny, Pralinky a Drobnosti a v každé vás detailně provede inovativními postupy i vysvětlí nové suroviny. A pokud by vám něco nebylo jasné, můžete se k ní přihlásit na cukrářský kurz na webu www.petra-stahlova.cz nebo www.veganskedezerty.cz.


Přečtěte si také

Recepty