Suroviny
- mandle (mix loupaných a neloupaných) 40 g
- pekanové ořechy 30 g
- lískové oříšky (loupané) 30 g
- hladká mouka 75 g
- perníkové koření 3,5 g
- kandovaná pomerančová kůra 30 g
- sušené ovoce (fíky, brusinky, meruňky...) 30 g
- tmavá čokoláda 65% 75 g
- kokosový olej bez vůně 25 g
- cukr krupice 63 g
- agávový sirup 63 g
- olej ve spreji či veganské máslo na vymazání
- cukr moučka
Postup přípravy
- Ořechy vsypte na plech a restujte je v troubě předehřáté na 140 °C zhruba 10 minut, až se rozvoní a jemně ztmavnou. Vyjměte je a nechte zchladnout.
- Mouku prosejte do mísy, promíchejte s kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůrou a sušeným ovocem (fíky a meruňky pokrájejte na menší kousky).
- Čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup rozehřejte ve vodní lázni dohladka. Vmíchejte moučnou směs s ořechy.
- Dortovou rozevírací formu o průměru 16 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Pokud používáte ráfek, vymažte ho máslem nebo olejem a položte na silikonovou podložku nebo plech vyložený pečicím papírem. Směs natlačte do rovnoměrně do ráfku (dobře to jde navlhčenou rukou). Povrch uhlaďte a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 10–12 minut. Panforte by mělo být po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte zchladnout ve formě, vyjměte a posypte moučkovým cukrem.
Panforte Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty