Panforte
Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty
Panforte
Zdroj:
Jana Králiková / Moderní veganské dezerty
Tradiční italský vánoční dezert pochází ze středověkého městečka Siena v Toskánsku a velmi elegantně zužitkovává nejrůznější zbylé kandované ovoce a ořechy, kterým dodává chuť aromatické koření. K jejich spojení stačí jen čokoláda, kokosový olej a agávový sirup, který můžete podle chuti nahradit medem nebo zlatým kukuřičným sirupem. Zabalený v alobalu vydrží mnoho týdnů vláčný.
Postup přípravy
-
Ořechy vsypte na plech a restujte je v troubě předehřáté na 140 °C zhruba 10 minut, až se rozvoní a jemně ztmavnou. Vyjměte je a nechte zchladnout.
-
Mouku prosejte do mísy, promíchejte s kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůrou a sušeným ovocem (fíky a meruňky pokrájejte na menší kousky).
-
Čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup rozehřejte ve vodní lázni dohladka. Vmíchejte moučnou směs s ořechy.
-
Dortovou rozevírací formu o průměru 16 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Pokud používáte ráfek, vymažte ho máslem nebo olejem a položte na silikonovou podložku nebo plech vyložený pečicím papírem. Směs natlačte do rovnoměrně do ráfku (dobře to jde navlhčenou rukou). Povrch uhlaďte a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 10–12 minut. Panforte by mělo být po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte zchladnout ve formě, vyjměte a posypte moučkovým cukrem.
Panforte
Zdroj: Jana Králiková / Moderní veganské dezerty
Panforte
Zdroj:
Jana Králiková / Moderní veganské dezerty